Κοντά στα 800 κρούσματα έχουμε φτάσει στην Αχαΐα σε αυτές τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, με την έξαρση να παραμένει μεγάλη σε όλο τον νομό, όμως από την άλλη να έχουν φανεί ενδείξεις μιας ήπιας αποκλιμάκωσης.

Αποκλιμάκωση που, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχτεί και αν θα συνεχιστεί. Ποια είναι τα στοιχεία αυτά που δείχνουν μία σταδιακή αποκλιμάκωση;

Το πρώτο έχει να κάνει με την πτώση του ποσοστού της θετικότητας. Μπορεί το ποσοστό αυτό να παραμένει πάνω από το 3% όμως έχει μια σαφή πτώση σε σύγκριση με αυτό του συν 4% που είχε την περασμένη εβδομάδα η περιοχή.

Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με την σταθερότητα του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα. Στις περισσότερες πόλεις της επικράτειας το ιικό φορτίο είναι αυξημένο, στην Πάτρα υπάρχει ιικό φορτίο στα λύματα όμως παραμένει σταθερό και μη ευμετάβλητο.

Το τρίτο στοιχείο έχει να κάνει με τα κρούσματα και αυτό είναι ένας αστάθμητος παράγοντας. Όμως είναι σημαντικό ότι την Τρίτη, τη μέρα που υπάρχουν συνήθως τα περισσότερα κρούσματα σε όλη την χώρα από όλη την εβδομάδα, η Αχαΐα κρατήθηκε σε ένα διψήφιο αριθμό.

Το κακό βέβαια είναι η αποκλιμάκωση αυτή έρχεται σε μία χρονική περίοδο που ανοίγουν τα σχολεία, άρα υπάρχει ανοικτή η πιθανότητα να τη διαδεχθεί μία νέα έξαρση από τη διασπορά στις σχολικές κοινότητες, εκεί δηλαδή όπου δεν έχουν παρθεί μέτρα πρόληψης.

Όμως από την άλλη το θετικό είναι ότι ο κόσμος της Πάτρας και της Αχαΐας γενικότερα, δείχνει να έχει αφήσει πίσω του την χαλαρότητα που είχε επιδείξει το καλοκαίρι, φοράει ξανά την μάσκα του στους εξωτερικούς, αλλά και στους κλειστούς χώρους και φαίνεται να είναι πιο προσεκτικός.

Πάντως, σε ότι έχει να κάνει με την κάθε περιοχή ξεχωριστά, τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται ως συνήθως από την Πάτρα, με την νεολαία να οδηγεί τον ιό, ενώ ακολουθεί η Αιγιάλεια και το Αίγιο που το καλοκαίρι που μας πέρασε είχε μια αυξημένη προσέλευση επισκεπτών, κυρίως από Έλληνες επισκέπτες από την Αθήνα.