Ο τρόπος με τον οποίο ο Διονύσης Σαββόπουλος είπε το «αντίο» του στον αγαπημένο του Μίκη Θεοδωράκη ήταν ξεχωριστός και προκάλεσε σωρεία σχολίων στα social media.

Φτάνοντας στη Μητρόπολη Αθηνών ο μουσικοσυνθέτης χαιρέτισε με στρατιωτικό χαιρετισμό τον αγαπημένο του Μίκη και στην συνέχεια έσκυψε πάνω από το φέρετρο.


Η επιλογή αυτή, ωστόσο, από τον Διονύση Σαββόπουλο είχε από τον ίδιο τρόπον τινά «προαναγγελθεί» με ανάρτησή του στο Facebook αλλά εξηγήθηκε και από σωματεία συνθετών και τραγουδιστών.

Συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου ο Διονύσης Σαββόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook αποχαιρετώντας τον Μίκη Θεοδωράκη έλεγε πως η ημέρα θανάτου του ήταν «ημέρα πένθους, βαθιάς συγκίνησης αλλά και πνευματικής ανάτασης» χαρακτηρίζοντάς τον ως τον τελευταίο των μεγάλων Ελλήνων.

Κλείνοντας την ανάρτησή του παρέθεσε στίχους από το «O Captain, my Captain» ποίημα Walt Whitman για τον Αβραάμ Λίνκολν: «O Captain, my Captain, η δάφνη κερδήθηκε, ποτέ δεν θα πεθάνεις».


Χθες, τα σωματεία Άσμα, Μέτρον και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών επιχείρησαν να απαντήσουν στα σχόλια που έγιναν για τον στρατιωτικό χαιρετισμό του Διονύση Σαββόπουλου. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «τυχαίνει να γνωρίζουμε πως πάντα όταν τον έβλεπε (σ.σ. Ο Σαββόπουλος τον Θεοδωράκη) τον χαιρετούσε ως «Κάπταιν, μάϊ κάπταιν» κάνοντας τρυφερή αναφορά στην ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών». Έτσι επέλεξε να τον αποχαιρετήσει και στη Μητρόπολη. Αφού αποχαιρετηθήκαμε όλοι, φύγαμε ήσυχα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, όπως άρμοζε άλλωστε στην περίσταση».

Μάλιστα τα σωματεία στρέφονται ενάντια σε όσα γράφτηκαν, επισημαίνοντας «επειδή είδαμε σήμερα μια άδικη διαστρέβλωση των γεγονότων, θέλουμε να καταθέσουμε αυτή τη μαρτυρία μας. Ένας άνθρωπος που χαιρετάει με συντριβή τον φίλο και δάσκαλό του δεν θα έπρεπε να χρειάζεται υπεράσπιση για οποιονδήποτε λόγο, να όμως που στην συγκεκριμένη περίπτωση τη χρειάζεται. Αυτά-και ας επιστρέψουμε στο μεγάλο γεγονός της απώλειας. Θα μας απασχολεί για καιρό».


Σημειώνεται πως στίχοι από το «O Captain, my Captain» απαγγέλλονται σε σκηνές από την κινηματογραφική ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» (Dead Poets Society).


Dead Poets Society (1989) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers