Στη σκιά του εμβληματικού «Πλατάνου Γιαννιά» που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του οικισμού Δροσιάς Αχαΐας (ιστορική Προστοβίτσα) πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα η επετειακή εκδήλωση σήμανσης του εν λόγω μνημειακού δέντρου ελευθερίας της Πελοποννήσου, που διοργάνωσε ο Δήμος Ερυμάνθου μαζί με τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Δροσιάς Τριταίας «Οι Γιαννιάδες» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, στο πλαίσιο του επετειακού ερευνητικού προγράμματός «1821-2021:Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

      Ειδικότερα, με αφορμή την συμβολική επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου σε μια ιδιαίτερα συμβολική τελετή έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μεταλλικής ετικέτας από το Δήμαρχο Ερυμάνθου κ. Θεόδωρο Μπαρή και τον ιδρυτή του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας κ. Δημοσθένη Κορδό, με την οποία σημάνθηκε ο υπεραιωνόβιος «Πλάτανος Γιαννιά», σιωπηλός μάρτυρας της δράσης του κλεφταρματωλού Γιαννιά που έδρασε κατά τα προεπαναστατικά χρόνια στην περιοχή και βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους το 1804, ενώ πολλά δημοτικά τραγούδια μαρτυρούν τη δράση και τον ηρωισμό του.  Αξίζει να σημειωθεί ότι, το σχέδιο της ετικέτας φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η καταξιωμένη ομογενής ζωγράφος Joanna Kordos που ζει στη Μελβούρνη.  

      Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν, ο δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θ. Μπαρής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δ. Δριβίλας καθώς και ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δροσιάς Τριταίας «Οι Γιαννιάδες» κ. Β. Δημητρόπουλος και Δ. Δημητρόπουλος αντίστοιχα. 

      Τέλος, να σημειωθεί ότι, οι εκδηλώσεις σήμανσης των 71 δέντρων ελευθερίας που έχουν καταγραφεί θα συνεχιστούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους 2021 στο πλαίσιο τοπικών εκδηλώσεων σε όλη την Πελοπόννησο.