Ο σημαίνων ρόλος της πρόληψης στην προσπάθεια έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του καρκίνου, όπως επίσης και η ανάγκη προώθησής της στην συνείδηση του κοινού μέσω ενός οργανωμένου σχεδίου δράσης αναμένεται να είναι τα σημαντικότερα μηνύματα της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα.

Στην σχετική Συνέντευξη Τύπου  τοποθετήθηκαν η πρόεδρος της διοργάνωσης και διευθύντρια της Παθολογικής Ογκολογίας - Υπεύθυνη Ογκολογικής μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών "Άγιος Ανδρέας" κα. Αθηνά Χριστοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννης Καρβέλης καθώς και ο καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας, Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Οδυσσέας Ζώρας.  Άπαντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα αυξημένα περιστατικά καρκίνου, όπως επίσης και την διαφαινόμενη μείωση των προληπτικών ελέγχων, εν μέρει και ελέω της πανδημίας της COVID-19.

"Υπολογίζουμε ότι κάθε χρόνο έχουμε 3,7 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις για τον καρκίνο και 1,4 εκατομμύρια θανάτους. Καταλαβαίνετε για πόσο τεράστια πανδημία μιλάμε, μπροστά στην οποία η πανδημία του κορωνοϊού είναι πολύ μικρότερη”, ανέφερε η κα. Χριστοπούλου, προσθέτοντας πως η προσπάθεια ευαισθητοποίησης δεν θα πρέπει να αρκεστεί σε μια μορφή “κατήχησης”, αλλά να εκπονηθεί μέσω ενός στοχευμένου σχεδιασμού.

“Δεν φτάνει μόνο να κάνουμε κατήχηση, πρέπει να βρούμε οργανωμένα σχέδια οργανωμένες και συντονισμένες δράσεις ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μεταφέρουμε το μήνυμα στη νεολαία. Η πρόληψη που σημαίνει προσυμπτωματικός έλεγχος και η έγκυρη διάγνωση είναι πραγματικά αυτό που σώζει ζωές. Είναι στάσης ζωής. Μέσα από μία σειρά δράσεων την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο, θα μεταφέρουμε το μήνυμα. Υπάρχουν πράγματα να κάνουμε.  Ήδη φέτος ανακοινώθηκε το ευρωπαϊκό σχέδιο εναντίον του καρκίνου το οποίο ουσιαστικά επισημαίνει την ανάγκη για μεγάλες και εμβληματικές δράσεις που στηρίζονται στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση”, προσέθεσε στην συνέχεια, καταλήγοντας πως, εκτός από το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό, που διαθέτει η Ελλάδα, σημαντικό ρόλο θα πρέπει να επιτελέσει και η πολιτική βούληση.

Στα ανησυχητικά νούμερα του καρκίνου στην χώρα μας στάθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, τονίζοντας πως ο αριθμός των διαγνώσεων ανέρχεται στις 70.000 και των θανάτων στις 32.000.  Παράλληλα, στάθηκε και στην δυσλειτουργία που επέφερε η “στρατολόγηση” των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για την αντιμετώπιση της COVID-19, αλλά και το εν γένει κλίμα ανασφάλειας που επικράτησε μεταξύ των ασθενών.

“Οι ογκολογικοί ασθενείς βρίσκονται σε ιδιότυπη ομηρία επειδή τα νοσοκομεία μας έχουν καταντήσει μονοθεματικά εξαιτίας του κορονοϊού. Πολλοί από ανασφάλεια δεν πλησιάζουν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ενώ άλλοι δεν κάνουν τους ελέγχους που πρέπει να κάνουν και αυτό θα το πληρώσουν. Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η ομηρία του Εθνικού Συστήματος Υγείας εξαιτίας των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας. Μέσα και από αυτή την δράση πρέπει να τονιστεί το μήνυμα του εμβολιασμού για να μην μένουν πίσω οι ογκολογικοί ασθενείς”, ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Στην έμπρακτη στήριξη και συμμετοχή της 6ης ΥΠΕ στην ενημερωτική καμπάνια του κοινού για την προληπτική δράση κατά του καρκίνου εστίασε ο κ. Γιάννης Καρβέλης, τονίζοντας πως η πρόληψη αποτελεί “ένα από τα βασικά γρανάζια προκειμένου να καταστήσουμε τα ογκολογικά νοσήματα ως νοσήματα χρονιότητας”, με παράλληλη εξασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής των ασθενών.

"Καθόλη την τη διάρκεια αυτής της δράσης θα υπάρχουν αναρτημένα στο site της 6ης ΥΠΕ κείμενα στα οποία θα έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης προκειμένου να ενημερωθεί επί επιστημονικών δεδομένων. Έχουμε ενεργοποιήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας -τα κέντρα Υγείας της περιοχής- αλλά και τις τοπικές μονάδες υγείας ούτως ώστε να γίνουν δράσεις στο κομμάτι της πρόληψης. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε εξετάσεις που αφορούν τον καρκίνο του μαστού, σε ενημερωτικές εκδηλώσεις που αφορούν το κάπνισμα, ενέργειες στα σχολεία, την συνεργασία υγειονομικών υπαλλήλων κ.ο.κ.”, δήλωσε ο κ. Καρβέλης.

Τέλος, ο κ. Οδυσσέας Ζώρας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως, υπό τον φόβο της COVID-19, ο προσυμπτωματικός έλεγχος μειώθηκε κατά 90%, στερώντας από έναν μεγάλο αριθμό ασθενών την δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης, η οποία, ιδίως για καρκίνους όπως του μαστού, θα ισοδυναμούσε με θεραπεία.

“Αυτές οι καθυστερήσεις θα φανούν αργότερα. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το μυστικό της θεραπείας. Το 50% των καρκίνων μπορεί να αποφευχθεί με μικρές τροποποιήσεις της ζωής και με μαζικό πληθυσμιακό έλεγχο. Θα είναι ευτύχημα όλα αυτά να ξεκινήσουν από την Πάτρα.", ήταν η τοποθέτηση του κ. Ζώρα.