Σχέδιο σταδιακής αυστηροποίησης των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, που θα ισχύει από τις 15 Σεπτεμβρίου στην Αυστρία και θα επηρεάζει ιδιαίτερα τους μη εμβολιασμένους, ενώ το σημείο αναφοράς θα είναι η πληρότητα των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παρουσίασε το μεσημέρι στη Βιέννη -έπειτα από σχετικές διαβουλεύσεις της με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων και εμπειρογνώμονες- η κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων.

Είναι σημαντικό «να προστατευθούν οι μη εμβολιασμένοι», δήλωσε, μετά τις διαβουλεύσεις, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση των μέτρων, από κοινού με τον προερχόμενο από τους Πράσινους υπουργό Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν.

Με 10% πληρότητα κλινών ή 200 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κάτι που αναμένεται στις 15 Σεπτεμβρίου, θα τεθούν σε εφαρμογή σταδιακά τα μέτρα, στο πλαίσιο των οποίων τα τεστ αντιγόνων θα ισχύουν πλέον μόνο για 24 ώρες.

Επιπλέον, μια σύσταση για χρήση μάσκας FFP2 θα ισχύει στη συνέχεια για όλους στο «κανονικό» λιανεμπόριο και θα είναι υποχρεωτική για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί -η αστυνομία θα ελέγχει δειγματοληπτικά, και γενικά θα υπάρχουν αυστηρότεροι έλεγχοι ενώ ο κανόνας «εμβολιασμός-ανάρρωση-τεστ» θα ισχύει για εκδηλώσεις από 25 άτομα και άνω (επί του παρόντος ισχύει για 100 ή περισσότερα άτομα).

Με 15% πληρότητα (300 κλίνες σε ΜΕΘ), ο κανόνας «εμβολιασμένος-αναρρώσας» θα ισχύει, επτά ημέρες αργότερα, στη νυχτερινή εστίαση και για μεγαλύτερες εκδηλώσεις (εκδηλώσεις χωρίς προκαθορισμένες θέσεις με περισσότερα από 500 άτομα).

Εάν το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ είναι 20% (400 κλίνες Εντατικής Θεραπείας), θα ισχύει ένας αυστηρότερος κανόνας «εμβολιασμένος-αναρρώσας-τεστ με PCR», και αυτό θα ισχύει εκεί όπου εφαρμόζεται επί του παρόντος ο ίδιος κανόνας, αλλά δεν θα λαμβάνονται πλέον υπόψει τα τεστ αντιγόνων.

Στην αρχή της παρουσίασης, ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναφέροντας το «παράδειγμα της Δανίας» (η οποία «ανοίγει» εντελώς την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου), επισήμανε ότι αποδεικνύεται πως ένα άνοιγμα είναι δυνατό, εάν έχει εμβολιαστεί επαρκής αριθμός ανθρώπων.

«Η απάντηση πρέπει να είναι ο εμβολιασμός και όχι ο αποκλεισμός. Βιώνουμε μια πανδημία των ανεμβολίαστων, όπου όποιος δεν εμβολιαστεί, θα μολυνθεί», παρατήρησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε να περιοριστούμε για πάντα και αυτό απαιτεί υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού».

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι επίσης πολύ σημαντική, δεν πρέπει να είναι θέμα προσωπικής απόφασης διότι είναι «απολύτως απαραίτητη», διαφορετικά η προστασία θα μειωνόταν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν τόνισε ότι χωρίς αυτόν τον εμβολιασμό θα κινδύνευαν ειδικά οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ασθένειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ