Το κύμα ακρίβειας που έρχεται για να "χτυπήσει" δεκάδες είδη και να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού, πρόκειται να αυξήσει την τιμή ενός είδους που για τους περισσότερους από εμάς έχει γίνει η τελευταία μορφή αναψυχής και διασκέδασης που μας έχει απομείνει.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο καφές για ένα μεγάλο μέρος του κόσμου από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και μετά έγινε διασκέδαση αφού με όλες αυτές τις συνέπειες που προέκυψαν στην κοινωνία από τα μνημόνια, η τσέπη των καταναλωτικού κοινού έως εκεί φτάνει, έχοντας "κόψει" τις νυχτερινές εξόδους, τα σινεμά, τα θέατρα και ποτά στα μπαράκια.

Αυτή είναι η αλήθεια. Η υγειονομική κρίση που ακολούθησε έδωσε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στο όλο θέμα αφού τα μπαράκια, τα νυχτερινά μαγαζιά, τα σινεμά και τα θέατρα έκλεισαν και έμεινε μόνο ο καφές στο πλαστικό για να μας βγάζει κάπως από την ρουτίνα της καραντίνας.

Το νέο κύμα ακρίβειας που έρχεται ως συνέπεια της υγειονομικής κρίσης, του lockdown και των επιδομάτων που δόθηκαν στις κλειστές επιχειρήσεις για να παραμείνουν όρθιες συμπεριλαμβάνει και τον καφέ.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη για τους επαγγελματίες του κλάδου που, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, ήδη στις παραγγελίες που κάνουν αγοράζουν αρκετά πιο ακριβά τον καφέ που προμηθεύονται από ότι πριν. 

Πιο συγκεκριμένα από τα 9 με 10 ευρώ το κιλό πλέον τον αγοράζουν στα 15 και στα 17 ευρώ, ανάλογα με το είδος και το brand του κάθε καφέ. Από πέντε έως και εφτά ευρώ πάνω δηλαδή.

Πρόκειται για μία αύξηση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν, όσο και αν το προσπαθήσουν.


Πόσο θα τον πληρώνουμε

Ο καφές, με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις αναμένεται να ανέβει από 50 λεπτά έως και 1 ευρώ, ανάλογα με την «πολιτική» που ακολουθεί το κατάστημα.

Οπότε ο καφές σε πλαστικό και το take away που σήμερα βρίσκουμε στην τιμή μεταξύ του 1,40 με 1,60, θα φτάσει τουλάχιστον τα 2 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις τα 2,50 ευρώ,

Ο καφές σε τραπεζάκι ο μέσος όρος της τιμής του οποίου είναι στα 3 με 3,50 ευρώ (τουλάχιστον στην Πάτρα) θα ανέλθει στα 4 ευρώ και αυτό μόνο σε περίπτωση που οι επαγγελματίες τον συγκρατήσουν.

Τα ίδια πάνω κάτω θα ισχύσουν για την τιμή του καφέ και στα καταστήματα με αρτοσκευάσματα, αλλά και στους φούρνους. Οι αυξήσεις και οι ανατιμήσεις που έρχονται από το κύμα ακρίβειας δεν αφορούν βέβαια μόνο τον καφέ, ούτε για την εστίαση, αλλά ούτε και για τα νοικοκυριά. Απλά το αναφέρουμε ως ένα βασικό είδος για τους περισσότερους από εμάς.