Το πράσινο φως για την εφαρμογή του υγειονομικού πιστοποιητικού σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα από την 1η Οκτωβρίου στην πόλη των Βρυξελλών, άναψε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου.

Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί μόνο στις Βρυξέλλες, λόγω των χαμηλότερων ποσοστών εμβολιασμού σε σύγκριση με τη Φλάνδρα και τη Βαλλωνία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η γαλλόφωνη εφημερίδα «LeSoir», το υγειονομικό πιστοποιητικό θα ισχύει από την ηλικία των 16 ετών από την 1η Οκτωβρίου. Για την είσοδο σε μεγάλες εκδηλώσεις, νοσοκομεία και γηροκομεία, το πιστοποιητικό θα απαιτείται από 12 ετών. Ούτε η Φλάνδρα ούτε η Βαλλωνία σχεδιάζουν να το χρησιμοποιήσουν προς το παρόν.

Προς το παρόν, το υγειονομικό πιστοποιητικό, ή «Covid Safe Ticket» όπως το ονομάζουν στο Βέλγιο, είναι υποχρεωτικό για την είσοδο σε μαζικές εκδηλώσεις άνω των 400 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους και άνω των 200 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους για άτομα άνω των 12 ετών.

Το «Covid Safe Ticket» περιλαμβάνει πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ PCR, ή ανάρρωση από τη νόσο τους τελευταίους έξι μήνες.