Οι στιγμές εκτεταμένης ανησυχίας ή άγχους συγκαταλέγονται στα καθημερινά δεδομένα για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν και αποτελούν ένα φυσιολογικό μέρος της καθημερινότητας, το αίσθημα έντονου θυμού, απογοήτευσης ή και πανικού είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την διάθεση, ακόμα κι αν έχουν περάσει αρκετές ώρες από το συμβάν που το προκάλεσε. Ειδικά το αίσθημα πανικού, μπορεί να γίνει εξουθενωτικό, αφού δεν επηρεάζει μόνο την διάθεσή σας αλλά και την ικανότητα να συγκεντρωθείτε στις υποχρεώσεις σας, κάνοντας την καθημερινότητα ακόμα πιο δύσκολη ,όπως αναφέρει το vita. Η ψυχραιμία σε αυτές τις φάσεις είναι σωτήρια, μπορεί όμως να είναι πιο δύσκολο από αυτό που νομίζουμε. Ο τρόπος να ηρεμήσετε στην στιγμή απαιτεί καθημερινή εξάσκηση με στόχο την εξοικείωσή σας με στρατηγικές που θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το αίσθημα πανικού. Αυτές περιλαμβάνουν:

*Ανασάνετε βαθιά

Η σταθερή και βαθιά αναπνοή αποτελεί την πρώτη και ίσως πιο αποτελεσματική τεχνική για την άμεση μείωση του θυμού και του άγχους. Όταν θυμώνουμε ή νιώθουμε ανήσυχοι, τείνουμε να παίρνουμε γρήγορες και ρηχές ανάσες, προκαλώντας ένα συνεχόμενο μοτίβο ανατροφοδότησης στον εγκέφαλό σας, που ενισχύει τελικά την αντίδραση «φυγής» ή «πάλης». Για αυτό θα ήταν καλό να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες αργά, καθώς αυτές λειτουργούν ηρεμιστικά και καταπραϋντικά. Υπάρχουν ποικίλες τεχνικές αναπνοής που μπορεί να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε, όπως είναι η αναπνοή «τριών μερών», κατά την οποία αφού πάρετε μια βαθιά αναπνοή, στην συνέχεια εκπνέετε πλήρως και δίνετε προσοχή στο σώμα και στις αισθήσεις σας.
*Παραδεχθείτε τα συναισθήματά σας

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να παραδεχθεί ότι αισθάνεστε θυμωμένοι, ανήσυχοι ή πανικόβλητοι. Όταν επισημαίνετε όλα όσα αισθάνεστε, αφήνετε τον εαυτό σας να τα εκφράσει, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της έντασής τους. Μέρος του άγχους ή του θυμού αποτελούν οι παράλογες σκέψεις που δεν έχουν απαραιτήτως νόημα. Οι παράλογες σκέψεις είναι συνήθως αυτό που ονομάζουμε συχνά το «χειρότερο σενάριο», που μπορεί να σαμποτάρει την ομαλή έκβαση των σχεδίων μας. Όταν παρατηρήσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται τα «χειρότερα» είναι σημαντικό να αξιολογήσετε με άξονα την λογική την πιθανότητα πράγματι να συμβεί και αν πράγματι μπορείτε να το διαχειριστείτε με τρόπο που θα σας ωφελήσει.
*Απελευθερώστε το άγχος ή τον πανικό

Απελευθερώστε την έντονη συναισθηματική ενέργεια που συνοδεύει το άγχος, ο πανικός ή ο θυμός, μέσω της σωματικής άσκησης. Δεν είναι απαραίτητο να ολοκληρώσετε ένα δύσκολο ή επίπονο πρόγραμμα γυμναστικής. Μπορείτε να κάνετε ένα χαλαρό τρέξιμο ή και να περπατήσετε στην γειτονιά σας για όση ώρα θέλετε ή μπορείτε, ακούγοντας μουσική. Ωστόσο, θα ήταν καλό να αποφύγετε την σωματική δραστηριότητα που περιλαμβάνει την έκφραση θυμού, όπως οι κραυγές, καθώς αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε χειρότερα.
*Οραματιστείτε τον εαυτό σας ήρεμο

Αφού ολοκληρώσετε τις παραπάνω πρακτικές, δοκιμάστε να κλείσετε τα μάτια και να οραματιστείτε τον εαυτό σας ήρεμο και με πλήρη ψυχραιμία. Δείτε το σώμα σας χαλαρό και φανταστείτε τον εαυτό σας να διαχειρίζεται στρεσογόνες καταστάσεις, παραμένοντας όμως ψύχραιμος και συγκεντρωμένος. Δημιουργώντας αυτήν την νοητή εικόνα της προσωπικής σας ψυχραιμίας, έχετε την ευκαιρία να ανατρέξετε σε αυτήν, κάθε φορά που αισθάνεστε εκτός ελέγχου. Αυτή η εικόνα λειτουργεί ως πρότυπο και ταυτόχρονα ως υπενθύμιση ότι μπορείτε να ελέγξετε το αίσθημα πανικού, αποτρέποντας την κυριαρχία του.