Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για τα οξυμένα προβλήματα των νοσοκομείων του Ν. Αχαΐας από τους βουλευτές του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο και Νίκο Παπαναστάση.

"Εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο επιλέγουν για άλλη μια φορά να αφήσουν το σύστημα υγείας ανοχύρωτο. Μετά το άνοιγμα χωρίς όρους του τουρισμού προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα νοσοκομεία του νομού Αχαΐας βρίσκονται ήδη στο κόκκινο.

Στο μεν Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας λειτουργούν τέσσερις κλινικές covid σε βάρος λοιπών νοσημάτων, με τις ΜΕΘ να έχουν πληρότητα 100% τόσο για περιστατικά covid όσο και για λοιπά νοσήματα. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται διασωληνωμένοι ασθενείς στις κλινικές, με επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας, τη στιγμή που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας θα έπρεπε οι κλίνες ΜΕΘ να αποτελούν το 10% των συνολικών κλινών του νοσοκομείου δηλαδή περίπου 60 με 70.

Στο δε νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, η πληρότητα επίσης είναι στο 100%. Μάλιστα οι κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά covid στεγάζονται σε τρία δωμάτια δίκλινα και όχι σε ενιαίο χώρο, στοιχείο επικίνδυνο για τους ασθενείς.

Επιπλέον, με τις αναστολές εργασίας στις οποίες προέβη το Υπουργείο, η ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στερήθηκε 15 εξειδικευμένους νοσηλευτές και εκείνη του Αγίου Ανδρέα 10, λειτουργώντας κάτω από τα όρια της ασφάλειας με 10 νοσηλευτές εναπομείναντες για 6 κλίνες για περιστατικά non covid και εντατικοποιώντας τις συνθήκες εργασίας τους.

Την κατάσταση αυτή επιβαρύνει περαιτέρω και η αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ του Αγρινίου, αφού όλα τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ, μεταφέρονται στην Αχαΐα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Πότε θα προβεί στις απαραίτητες προλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και στη μονιμοποίηση όλων συμβασιούχων
-Τι προτίθεται να κάνει ώστε να μην υπάρχει καμία απόλυση, καμία αναστολή, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για εξαντλητική και προσωποποιημένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό στους χώρους δουλειάς.
-Αν προτίθεται να προβεί στη δημιουργία του απαιτούμενου αριθμού κλινών ΜΕΘ, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και αν θα είναι και πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες
-Αν και πότε θα προβεί στην επαναλειτουργία των νοσοκομείων Νοσημάτων Θώρακος και 409"