Σημαντική επιτυχία για την Καλαβρυτινή σκηνοθέτη - εκπαιδευτικό και υποψήφια διδάκτωρ Θεατρικών  Σπουδών ΕΚΠΑ, Ισμήνη Σακελλαροπούλου, που θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί σε ένα ξεχωριστό project μαζί με Έλληνες, αλλά και Βάσκους σκηνοθέτες.

Πρόκειται για μία συνεργασία του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Zinebi του Μπιλμπάο της Ισπανίας, μια συνεργασία που έχει υπογραφεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο, αλλά δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση της στην πράξη εξαιτίας της πανδημίας. 

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, έχουν συμφωνηθεί να γίνουν δράσεις για την προώθηση και προβολή ντοκιμαντέρ που αφορούν τις δύο χώρες καθώς επίσης να δοθούν κίνητρα για συμπαραγωγές μεταξύ σκηνοθετών. Μεταξύ των δράσεων αυτών επιλέχτηκε η πρόταση της Ισμήνης Σακελλαροπούλου, με ονομασία «Καλάβρυτα – Γκερνίκα».

Η φιλοσοφία και η συλλογιστική της πρότασης αυτής είναι ξεκάθαρη. Από την μία τα ιστορικά Καλάβρυτα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εθνική παλιγγενεσία, στον ξεσηκωμό του έθνους κατά των Τούρκων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και το Ολοκαύτωμα που υπέστησαν από τους Ναζί της Γερμανίας κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν είχε καταστραφεί η πόλη και είχαν χαθεί τόσες ζωές.

Από την άλλη το διάσημο έργο του Πικάσο που περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου και το οποίο ο μεγάλος ζωγράφος εμπνεύστηκε με αφορμή τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο και τα γεγονότα που είχαν συνταράξει τότε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Το πρότζεκτ της Καλαβρυτινής σκηνοθέτης θα εκπροσωπήσει μαζί με άλλα δύο ενδιαφέροντα πρότζεκτ Ελλήνων σκηνοθετών την Ελλάδα, σε μία διεθνή συμπαραγωγή ενός σπονδυλωτού ντοκιμαντέρ που θα δημιουργηθεί μαζί με μία ομάδα τριών Βάσκων σκηνοθετών.

Το ντοκιμαντέρ αυτό, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, θα έχει ως θέμα του την ελευθερία, στην οποία είναι αφιερωμένη και η θεματική του φετινού φεστιβάλ, έχοντας την ονομασία «Διεκδικώντας την ελευθερία».


Έτσι, τα Καλάβρυτα και η ιστορία τους θα ταξιδέψουν μέσα από την πρόταση αυτή της Ισμήνης Σακελλαροπούλου στην Ισπανία και στην Ευρώπη και ο ρόλος τους στην ελευθερία θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς που θα γίνει ακόμα πιο γνωστό και θα συζητηθεί.

Η ίδια τονίζει ότι είναι πολύ χαρούμενη για την εξέλιξη αυτή και για το γεγονός ότι η πρόταση της επιλέχτηκε ανάμεσα σε 18 αξιόλογες ελληνικές προτάσεις από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ της Πελοποννήσου. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi του Μπιλμπάο της Ισπανίας είναι ένα φεστιβάλ που μετράει 62 χρόνια ζωής, ενώ το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, έχοντας ως έδρα την Καλαμάτα, παρά την σύντομη ιστορία του παρουσιάζεται αρκετά δραστήριο, με νέες ιδέες και με εξωστρεφή χαρακτήρα. Μάλιστα λίγους μήνες πριν από την πανδημία οι προβολές του είχαν φιλοξενηθεί και στην Πάτρα.