Τα κρούσματα στις παιδικές ηλικίες αυξάνονται σε μια χρονική περίοδο που τα παιδιά καλούνται να επιστρέψουν στα θρανία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Το γεγονός αυτό έχει ανησυχήσει αρκετούς γονείς που γνωρίζουν ότι ουσιαστικά η χρονιά ξεκινάει χωρίς να παρθούν μέτρα προστασίας, τουλάχιστον αυτά που αφορούν τις αποστάσεις και έχουν να κάνουν με επιπλέον αίθουσες και ολιγομελή τμήματα για να μην είναι το ένα παιδί πάνω στο άλλο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπαιδευτικών που γνωρίζουν καλά τον αριθμό των παιδιών σε κάθε σχολείο και φέτος ο μέσος όρος των τμημάτων στις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα κυμαίνεται μεταξύ των 20 με 28 μαθητών.

Στο ίδιο επίπεδο είναι η χωρητικότητα και στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ίσως και μεγαλύτερο εκεί, με τον μέσο όρο να ξεκινάει από τους 25 μαθητές σε κάθε τάξη.

Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση βέβαια το μεγάλο ατού των μαθητών είναι ότι από 12 το και πάνω μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και αυτό ανεβάζει σε μεγάλο βαθμό τον δείκτη προστασίας.

Όμως παρά την τάση που έχει φανεί από τα τέλη Αυγούστου, με ολοένα και περισσότερα παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβική και στην εφηβική ηλικία να πάνε να κάνουν το εμβόλιο, οι εμβολιασμένοι μαθητές θα είναι η μειοψηφία σίγουρα και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πάντως, για τα παιδιά των νηπιαγωγείων και των δημοτικών ο φόβος των γονέων για το ενδεχόμενο διασποράς είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Τι λένε οι παιδίατροι στους γονείς

Το γεγονός της αύξησης των κρουσμάτων στις παιδικές και στις εφηβικές ηλικίες θίχτηκε και από την πρόεδρο της επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, συνιστώντας στους γονείς που έχουν παιδιά από την ηλικία των 12 ετών και πάνω να κάνουν το εμβόλιο.

Αρκετοί γονείς από την πλευρά τους παίρνουν τον παιδίατρο τους και τους ρωτούν τι να κάνουν σχετικά με το εμβόλιο και πώς θα μπορούσαν να προστατεύσουν καλύτερο το παιδί τους.

Οι περισσότεροι από τους παιδιάτρους συνιστούν στους γονείς με παιδιά άνω των 12 ετών να το κάνουν, αν και ορισμένοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, με την έννοια ότι αυτοί που θα έπρεπε να το κάνουν - οι ενήλικοι - δεν το έχουν κάνει και κρατούν έτσι την όλη εμβολιαστική διαδικασία πίσω.

Γιατί αν το έκαναν αυτοί δεν θα υπήρχε και τόση μεγάλη ανάγκη για να το κάνουν τα παιδιά τους, καθώς το τείχος της ανοσίας θα είχε ανέβει, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προστασία της δημόσιας υγείας, άρα και για την υγεία των σχολικών κοινοτήτων. 

Αντιδράσεις για το υπουργείο

Όπως και να έχει η σχολική χρονιά ξεκινάει για τους γονείς και τους μαθητές υπό τον φόβο της διασποράς και των κρουσμάτων, με αρκετά μέλη της επιστημονικής κοινότητας να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το αν ο στόχος του υπουργείου που δεν είναι άλλος από τη συνέχιση της δια ζώσης επιτευχθεί.

Πάνω σε αυτό αντιδράσεις και διαμαρτυρίες έχουν φέρει στους κύκλους των γονέων οι υποδείξεις του υπουργείου Παιδείας για την περίπτωση των κρουσμάτων στις τάξεις, ενώ ορισμένοι από τους όρους που έχουν αποφασιστεί όταν εντοπίζονται κρούσματα σε μία αίθουσα, προκαλούν γέλιο (για παράδειγμασε καραντίνα ο διπλανός, σε μη καραντίνα ο πισινός)

«Δεν θα δικαιολογούνται οι απουσίες όταν εντοπιστεί ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στις τάξεις; Δηλαδή τι θα πιστεύουν ότι θα στέλνουμε τα παιδιά μας στο… στόμα του λύκου για να λέει το υπουργείο ότι κράτησε ανοικτά τα σχολεία;» μας έλεγε γονέας χαρακτηριστικά…