Από το 441 π. Χ. Που διδάχθηκε η Αντιγόνη του Σοφοκλή στα μεγάλα Διονύσια μέχρι την πρώτη αυθεντική αναβίωση της στην Ευρώπη το 1841 αποδείχτηκε πως είναι μια παράσταση που συνιστά πυρηνικό συστατικό του δυτικού πολιτισμού καθώς θίγει βασικά ζητήματα του πολιτισμού. Αυτή η εμβληματική παράσταση επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στην επίσημη πρεμιέρα του 40ου φεστιβάλ Πάτρας 2021- θεσμός Αρχαίου Δράματος.

Το κυρίως διακύβευμα του έργου είναι η στάση ζωής της Αντιγόνης να υπακούσει στους θεϊκούς νόμους και όχι στους ανθρώπινους. Η ανυπακοή της αυτή η στάση ζωής που η Αντιγόνη επέλεξε την καθιστά ένα αιώνιο σύμβολο ανυπακοής. Στα τεσσαρακοστά γενέθλια του Φεστιβάλ Πάτρας- Θεσμός Αρχαίου Δράματος η παράσταση της Αντιγόνης σε σκηνοθεσία νέα επεξεργασία των Θέμη Μουμουλίδη, με την συνεργασία του Μάνου Καρατζογιάννη. Μας καλεί να αφουγκραστούμε τη δεύτερη σωζόμενη τραγωδία του Σοφοκλή δοσμένη στο σήμερα. Αποτυπώνοντας έτσι μέσα από ένα αρχαίο έργο όλες συγκρουσιακές καταστάσεις του σύγχρονου πολιτισμού μας.

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου ερμηνεύει τον ρόλο του Κρέοντα με μία νέα ματιά αποδίδοντας την αλαζονεία που τον διακρίνει με επιβλητική ηρεμία και πραότητα. Η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη σαν Αντιγόνη υποστηρίζει με πάθος και σπαραγμό τις επιλογές της ενώ οι υπόλοιποι ρόλοι υπηρετούν  πιστά την αφαιρετική, λιτή και σύγχρονη σκηνοθετική προσέγγιση του Θέμη Μουμουλίδη.


Πριν την έναρξη της παράστασης ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ανδρέας Ανδριόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της επετείου των σαράντα χρόνων και ανέφερε συγκεκριμένα «Παλαιότερα ένα παιδί με κοντά παντελονάκια διέσχιζε τις κλίμακες του Ρωμαϊκού Ωδείου περιμένοντας με ανυπομονησία την πρώτη παράσταση του Φεστιβάλ. Αυτό το παιδί μεγάλωσε και στέκεται μπροστά σας σήμερα 1100 παραστάσεις μετά αναλογιζόμενο με σεβασμό όλους όσοι πέρασαν από την σκηνή του Ωδείου. Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστούμε εσάς που μας έχετε στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς την βοήθεια σας δεν θα τα είχαμε καταφέρει

.Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης όλους όσοι μας βοήθησαν τον μάνατζερ συγκροτημάτων κ. Αντώνη Τζεβελέκη, τον περίφημο καλλιτεχνικό ιμπρεσσάριο Θεόδωρο Κρίτα, τον παλιό διεθυντή του τελωνίου Πατρών κ. Σωτηρίου, τους πρώην Νομάρχες Νικόλαο Χανό, Νικόλαο Τάγαρη και Δημήτρη Κατσικόπουλο, τους πρωην δημάρχους Πατρέων Ευάγγελο Φλωράτο και Γιάννη Δημαρά, τον πρώην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Αλέξη Σκαρμέα, τους πρώην αντιπεριφερειάρχες Γιώργο Αγγελόπουλο και Κωνσταντίνο Καρπέτα, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Dr Λαυρέντιο Βασιλειάδη και τον Αντιπεριφεριάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού Νικόλαο Κοροβέση. Ξεχωριστές ευχαριστίες στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Dur κ. Θόδωρο Δούρο  που μας προσφέρει στέγη για το πολύτιμο αρχείο μας και είναι κοντά μας εδώ και χρόνια σε ότι του ζητήσουμε.

Η σκέψη μας σε όλα τα μέλη που μας έχουν βοηθήσει τα μέγιστα και ιδιαίτερα στην αγαπημένη μας γραμματέα κυρία Πίτσα Ψυχαλίνου. Κυρίες και κύριοι κρατήστε στο μυαλό σας αυτή την ημερομηνία 29 Ιουνίου Κρατικά Μπαλέτα Ρουμανίας, μία Δευτέρα σαν σήμερα 40 χρόνια πριν». Στο σημείο αυτό προβλήθηκε ένα συγκινητικό βίντεο αφιέρωμα στο πρώτο Φεστιβάλ και στον αείμνηστο πρόεδρο και εμπνευστή του Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλο.