Η ζήτηση έχει πέσει στις φοιτητικές κατοικίες σε σύγκριση με τα χρόνια πριν από την πανδημία, όμως από την άλλη ουσιαστικά βγήκαν και πάλι στο προσκήνιο, ύστερα από πολλούς μήνες που απουσίαζαν από τον χάρτη του real estate.

H τελευταία παράμετρος έχει φέρει μία αύξηση στις τιμές των μισθωμάτων των φοιτητικών κατοικιών στην Πάτρα, αύξηση που είναι σαφώς μικρότερη από τα δεδομένα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγαλύτερη από αυτά που συνήθως ισχύουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Η αύξηση αυτή χαρακτηρίζει όλες τις φοιτητικές περιοχές της Πάτρας, από το κέντρο και έξω από αυτό, αλλά και κάθε μορφής κατοικία, από μικρά στούντιο των 20 και των 25 τετραγωνικών, τις γκαρσονιέρες έως και τα δυάρια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέβασε το πανελλαδικό δίκτυο E-Real Estates για τα μισθώματα των φοιτητικών κατοικιών στις μεγάλες πόλεις για την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά οι τιμές έχουν ως εξής:

Μια γκαρσονιέρα στο τετράγωνο της Αγίας Σοφίας - Πλατεία Πυροσβεστείου - Έλληνος Στρατιώτου φτάνει τα 220 με τα 350 ευρώ, ανάλογα με το αν είναι επιπλωμένη και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται στο ακίνητο. Στην ίδια περιοχή το δυάρι (από 50 έως 60 τετραγωνικά) φτάνει τα 300 με 380 ευρώ.

Έξω από το κέντρο της Πάτρας, στην περιοχή γύρω από τα Ζαρουχλέικα, το Ψαροφάι, την Ταραμπούρα και την πλατεία Παπανδρέου η γκαρσονιέρα (δηλαδή ένα διαμέρισμα 30 έως 45 τετραγωνικών) κυμαίνεται στα 150 με 220 ευρώ. Το δυάρι στην ίδια περιοχή φτάνει τα 220 με 250 ευρώ.

Στο κέντρο της Πάτρας, σε μια ακτίνα που ξεκινάει από τα Ψηλαλώνια και φτάνει έως την Καρόλου, οι γκαρσονιέρες είναι στην τιμή των 170 με 350 ευρώ, ενώ τα δυάρια στην ίδια περιοχή ανεβαίνουν στα 250 με 380 ευρώ.

Στο κέντρο εκτός από τις γκαρσονιέρες και τα δυάρια υπάρχει μία ζήτηση και για τα στούντιο, τα διαμερίσματα δηλαδή των 20 με 25 τετραγωνικών, με την τιμή τους να κυμαίνεται μεταξύ των 180 και 220 ευρώ. 

Ορισμένοι επιλέγουν την αγορά

Πάντως, από πλευράς ζήτησης οι φοιτητές έχουν δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα επιπλωμένα δυάρια, κυρίως που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα.

Υπάρχει όμως και μια άλλη τάση στον τομέα της φοιτητικής κατοικίας στην Πάτρα. Γονείς που έχουν μία άλφα οικονομική δυνατότητα επιλέγουν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα που τους αρέσει, προχωρώντας έτσι σε μία σημαντική επένδυση με μακροπρόθεσμη προοπτική.

Η τάση αυτή βέβαια δεν είναι μεγάλη, ωστόσο, υπάρχει κυρίως για τα δυάρια, σε πολυκατοικίες που έχουν έτος ανέγερσης από την δεκαετία του ’90 και μετά και που βρίσκονται σε περιοχές έξω, αλλά πλησίον του κέντρου.