Νέα σχολική χρονιά κάτω από συνθήκες covid και σε κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί από την εποχή πριν από την πανδημία ως ακατάλληλα για εκπαίδευση πρόκειται να κάνουν τουλάχιστον 2.000 νήπια και προ νήπια της Πάτρας.

Πρόκειται για το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση με τα 27 νηπιαγωγεία της Πάτρας που στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους για προσχολική αγωγή, σύμφωνα με τα όσα έχει διαπιστώσει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας στην αυτοψία που είχε κάνει εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια.

Από τότε όμως μέχρι σήμερα δεν άλλαξε κάτι καθώς δεν βρέθηκαν νέοι χώροι για στέγαση, ούτε κατασκευάστηκαν καινούργια κτίρια από το υπουργείο και την εκάστοτε κυβέρνηση που έχουν την ευθύνη για το όλο ζήτημα.

Το πρόβλημα αυτό, όπως καταλαβαίνει κανείς, γίνεται ακόμα μεγαλύτερο για τα νήπια και τους γονείς τους, από τη στιγμή που η χρονιά ξεκινάει κάτω από ειδικές συνθήκες πανδημίας, με τον κορωνοϊό να είναι σε έξαρση και τη μετάλλαξη Δέλτα να «θερίζει» και να χτυπάει και τις παιδικές ηλικίες.

Τα κτίρια των νηπιαγωγείων αυτών που έχουν κριθεί ακατάλληλα, πέρα από ότι δεν διαθέτουν χώρους για παιχνίδι, δεν έχουν προαύλια επί της ουσίας και όλα αυτά τα στοιχεία που θα έπρεπε να έχει μία σχολική δομή που απευθύνεται σε παιδάκια τεσσάρων και πέντε ετών, έχουν και ένα ακόμα σημαντικό μειονέκτημα.

Η χωρητικότητα τους είναι μικρή, τα τετραγωνικά τους είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα τα παιδάκια να είναι στην κυριολεξία το ένα πάνω στο άλλο, τόσο κατά την διάρκεια των μαθημάτων, όσο κατά την διάρκεια των διαλλειμάτων (τα προαύλια σε όσα υπάρχουν είναι ελάχιστων τετραγωνικών). 

Κι όμως το κάθε τμήμα από τα νηπιαγωγεία αυτά θα έχει πάνω από 20 παιδάκια στην τάξη (τουλάχιστον με τα περσινά δεδομένα) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επικινδυνότητα της όλης κατάστασης.


Στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα

Είναι γνωστό ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι ακόμα πιο μεταδοτική στους κλειστούς χώρους, πόσο μάλλον όταν αυτά μοιάζουν με "κλουβιά" και γίνεται συνωστισμός από παιδιά που λόγω της ηλικίας τους, δύσκολα μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα, φορώντας ταυτόχρονα τόσες ώρες τη μάσκα προστασίας στο πρόσωπο.

Είναι μία βασανιστική διαδικασία και για τους ενήλικες αυτή, πόσο μάλλον για τα νήπια και τα προνήπια. Αρκετοί γονείς που είναι να στείλουν τα παιδιά τους στα συγκεκριμένα νηπιαγωγεία ανησυχούν και τους έχει πιάσει ένας φόβος, γνωρίζοντας τις συνθήκες που υπάρχουν και βλέποντας τη διασπορά να εξαπλώνονται.

Ορισμένοι από αυτούς έχουν κάνει προσπάθειες για να το γράψουν σε άλλα νηπιαγωγεία όπου οι συνθήκες είναι πιο καλύτερες, ενώ άλλες το σκέφτονται σοβαρά για τον ιδιωτικό τομέα, βάζοντας αναγκαστικά το χέρι βαθιά στη τσέπη.


Νήπια σε κοντέινερ για μάθημα

Οι αρμόδιες αρχές γνωρίζουν καλά το όλο θέμα και είναι γεγονός ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για την επίλυση του, ενώ έχει εκθέσει το πρόβλημα αρκετές φορές στο υπουργείο.

Όμως το μόνο που μπόρεσε να κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να εξασφαλίσει δυο με τρία κοντέινερ από την Κεφαλονιά που προορίζονται για αντίστοιχο αριθμό νηπιαγωγείων αυτών, βάζοντας σε αυτά ορισμένα παιδάκια, έτσι ώστε να μειώσει κάπως το πρόβλημα των αποστάσεων.

Δεν πρόκειται ωστόσο για λύση. Το πρόβλημα για τα 2.000 περίπου παιδάκια και τους γονείς τους παραμένει. Κι όλα αυτά ενώ η διετής προσχολική αγωγή είναι υποχρεωτική…