Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν δήλωσε σήμερα ότι έως το τέλος του μήνα θα κλείσει με νέα νομοθεσία το νομικό κενό που επέτρεψε να παραμείνει ελεύθερος ο άνδρας που εμπνεύστηκε από το Ισλαμικό Κράτος και πραγματοποίησε επίθεση σε σούπερ μάρκετ.

Ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση, ο 32χρονος Αχάμεντ Ααθίλ Μοχάμεντ Σαμσουντίν, υπήκοος της Σρι Λάνκα έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών στην πόλη Όκλαντ την Παρασκευή, μέσα σε ελάχιστο χρόνο αφότου διέπραξε την επίθεση με μαχαίρι σε σούπερ μάρκετ.

Ο Σαμσουντίν ήταν γνωστός στις αρχές για περίπου πέντε χρόνια και είχε περάσει διάστημα ισοδύναμο με τρία χρόνια στη φυλακή κατά την περίοδο αυτή για αδικήματα όπως κατοχή ύποπτων υλικών και επικίνδυνων όπλων.

Οι αρχές προσπάθησαν κατ’ επανάληψη να κρατήσουν στη φυλακή τον Σαμσουντίν ή να τον απελάσουν, αλλά παρεμποδίστηκαν από την ισχύουσα νομοθεσία. Ο Σαμσουντίν αφέθηκε ελεύθερος τελευταία φορά τον Ιούλιο.

Η Αρντερν δήλωσε ότι θα επισπευστεί το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, που βρίσκεται ήδη υπό αξιολόγηση στη Βουλή και που ποινικοποιεί τον σχεδιασμό και την προετοιμασία που ίσως οδηγήσουν σε τρομοκρατική επίθεση.

«Προχωράμε με τα διαδικαστικά λίγο γρήγορα»

«Ακόμα εργαζόμαστε για να περάσει η νομοθεσία πριν από τα τέλη του μήνα», δήλωσε η Άρντερν σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό που πραγματικά βοηθάει είναι ότι έχει περάσει από την ουσιαστική δημόσια διαβούλευση άρα οι πολίτες είπαν ήδη τη γνώμη τους και δεν χρειαστήκαμε να τρέξουμε αυτή τη διαδικασία», είπε.

«Τώρα αυτό που θα κάνουμε είναι να προχωρήσουμε με τα διαδικαστικά στο Κοινοβούλιο λίγο γρήγορα».

Ο Σαμσουντίν είχε με δόλιο τρόπο εξασφαλίσει καθεστώς πρόσφυγα, είπε η Αρντερν, και το καθεστώς του «προστατευόμενου» απέτρεψε την απέλασή του στη Σρι Λάνκα.