Σαν να μην έφτανε η κάθετη πτώση των εμβολιασμών που υπάρχει από τα μέσα του καλοκαιριού στα εμβολιαστικά κέντρα της Αχαΐας, έρχεται και η πληροφορία ότι στις 30 Σεπτεμβρίου κλείνει το mega εμβολιαστικό κέντρο στον νότιο λιμάνι της Πάτρας.

Ο λόγος; Η χαμηλή προσέλευση του κόσμου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γνώμη», παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να παραταθεί η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου της Πάτρας, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Απόδειξη το μήνυμα που έρχεται σε όλους όσους μπαίνουν στην πλατφόρμα του emolio.gov.gr στην προσπάθεια τους για να κλείσουν ένα προγραμματισμένο ραντεβού για το επόμενο διάστημα. Το μήνυμα αναφέρει τα εξής: «Δεν βρέθηκε διαθέσιμο ραντεβού για την 1η δόση σε αυτό το κέντρο. Παρακαλώ επιλέξτε άλλο κέντρο».

Αν η πληροφορία αυτή είναι σωστή και το mega εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας κλείσει σε μία περίοδο που όλοι ευελπιστούσαν σε μια ανάκτηση του εδάφους που χάθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες για το τείχος της ανοσίας, τότε θα πρόκειται για ένα καίριο χτύπημα στην περιοχή και στην προσπάθεια που γίνεται για την θωράκιση του πληθυσμού της.

Το mega εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας έχει ταυτιστεί με την ανοδική τάση που πήρε η εμβολιαστική διαδικασία στην περιοχή, αφού από τις αρχές Απριλίου όπου ξεκίνησε την λειτουργία του, τα ραντεβού κλείνονταν σαν "βροχή, σε καθημερινή βάση, με το ενδιαφέρον του κόσμου να είναι μεγάλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας, με όλες τις γραμμές του να λειτουργούν μπορούσε να προχωρήσει σε πάνω από 800 εμβόλια την ημέρα. Όμως από τα μέσα του Ιουλίου και μετά σημειώθηκε μία κοιλιά που εξελίχτηκε σε κάθετη πτώση.

Διαπίστωση που εύκολα μπορούσε να δει κάποιος αφού το κέντρο δεν είχε κόσμο και ήταν σχεδόν άδειο. Πλέον οι στρατεύσιμοι που είχαν αποσπαστεί για τις ανάγκες της λειτουργίας ξεκίνησαν να επιστρέφουν σταδιακά στις μονάδες που υπηρετούν.

Δεν έφταιγαν μόνο το καλοκαίρι και οι διακοπές

Θυμίζουμε ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων στην Αχαΐα παραμένει χαμηλός σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτώνται σε καθημερινή βάση στην κεντρική ιστοσελίδα της κυβέρνησης για τα εμβόλια.  

Συγκρίνοντας τους αριθμούς τα εμβόλια που γίνονταν στις αρχές Ιουνίου ήταν διπλάσια από αυτά στις αρχές Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου πολύ λιγότερα από τον Αύγουστο και τον Ιούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι αιτία της πτώσης των εμβολίων δεν ήταν μόνο η χαλαρότητα και οι διακοπές του καλοκαιριού, αλλά προφανώς έχουν παίξει τον ρόλο τους και άλλοι παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να εντοπίσουν οι αρμόδιοι.

Το όλο θέμα, σύμφωνα με πολλούς, είναι επικοινωνιακό και σε αυτό το κομμάτι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι χρειάζεται μια αλλαγή κατεύθυνσης πλέον…