Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά ξεκινούν οι εγγραφές για τα λαϊκά φροντιστήρια του δήμου, με τους μαθητές των ευάλωτων και οικονομικά αδυνάτων οικογενειών της Πάτρας να έχουν την δυνατότητα και φέτος να παρακολουθήσουν μαθήματα, αποφεύγοντας ένα σημαντικό βάρος στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ο αριθμός των μαθητών αυτών από χρόνο σε χρόνο αυξάνεται, δείγμα των μεγάλων κοινωνικών αναγκών που υπάρχουν στην Πάτρα της φτώχειας και της ανεργίας, με δεκάδες οικογένειες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες που απαιτεί η σύγχρονη εκπαίδευση.

Το σημαντικό όμως για την δομή του δήμου είναι η ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρει, κάτι που εκτός των άλλων φαίνεται μέσα από τις επιτυχίες των μαθητών του λαϊκού φροντιστηρίου στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια (με εξαίρεση τη φετινή χρονιά που υπάρχει το ελάχιστο όριο εισαγωγής) το ποσοστό των παιδιών που πέρασαν από την δομή του δήμου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ξεπέρασε το 95%.

Το σύνολο των μαθητών που έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα του λαϊκού φροντιστηρίου της Πάτρας από το πρώτο έτος της ίδρυσης του μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι φτάνει τους 3.000.

Τα παιδιά αυτά, χωρίς την δομή του δήμου θα είχαν ένα σοβαρό μειονέκτημα να αντιμετωπίζουν ένεκα των συμμαθητών τους, από τη στιγμή που η εξωσχολική εκπαίδευση έχει εδώ και προ πολλού καθιερωθεί. 

Άνεργοι εθελοντές καθηγητές

Όμως εκτός των μαθητών όπου η συμμετοχή τους μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, φτάνοντας την περασμένη χρονιά της πάνω από 600 εγγραφές, μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον των εθελοντών καθηγητών για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τις γνώσεις τους δωρεάν.

Πρόκειται για άνεργους στην πλειοψηφία τους νεαρούς καθηγητές και επιστήμονες που περιμένουν και βρίσκονται στην αναμονή εδώ και χρόνια για να προσληφθούν στο σύστημα εκπαίδευσης, έστω και στον κατηγορία των αναπληρωτών.

Οι επιστήμονες αυτοί, δείχνοντας την διάθεση τους για προσφορά και έχοντας συνειδητοποιήσει το έργο που κάνουν τα λαϊκά φροντιστήρια της Πάτρας, αυξάνονται συνεχώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι έφτασαν τους 180 στον αριθμό, ενώ φέτος που οι αιτήσεις για την εκδήλωση ενδιαφέροντος έχουν ξεκινήσει από τα μέσα σχεδόν του καλοκαιριού αναμένεται να είναι ακόμα περισσότερες.

Πότε ξεκινούν τα μαθήματα

Μαζί όμως με τους μαθητές και τους καθηγητές αυξάνονται και οι ανάγκες.

Σημαντικός φυσικά είναι ο ρόλος των 20 εθελοντών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από διάφορα πόστα για τη σωστή λειτουργία των φροντιστηρίων.

Η δομή των λαϊκών φροντιστηρίων της Πάτρας αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης από το δημοτικό έως το λύκειο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι γίνονται ακόμα και μαθήματα ειδικοτήτων για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Φέτος τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά.

Ελπίδα φυσικά και των ανθρώπων του λαϊκού φροντιστηρίου της Πάτρας είναι να μην υπάρξουν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν την περασμένη χρονιά με το κλείσιμο των σχολείων και την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και τα μαθήματα να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους δια ζώσης.