"Τη στιγμή που κυβέρνηση και υπουργείο με την πολιτική και τις παλινωδίες της κατάφερε να υπονομεύσει το μαζικό εμβολιασμό, τώρα προσθέτει κι άλλα εμπόδια στην προστασία της υγείας του λαού. Εκατοντάδες υγειονομικοί πετιούνται έξω από το σύστημα Υγείας, με την εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα, βγαίνουν σε αναστολή εργασίας με πρόσχημα το μη εμβολιασμό τους, απογυμνώνοντας περαιτέρω τα νοσοκομεία της περιοχής μας– την ώρα που το 4ο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη. Η πραγματικότητα φανερώνει τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος Υγείας. Αντί να ενισχύουν το σύστημα Υγείας δρομολογούν αναστολή περισσότερων από 600 εργαζόμενων των δημοσίων δομών Υγείας της Αχαΐας.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ότι θα αναπληρώσει αυτά τα κενά με μετακινήσεις προσωπικού, άρση κανονικών αδειών και συμβάσεις με ιδιώτες, δείχνει ποιος είναι ο στόχος τους. Στο "νέο ΕΣΥ" που ετοιμάζουν, ο κανόνας θα είναι εξουθενωμένοι υγειονομικοί και νέα κέρδη για τους επιχειρηματίες της Υγείας.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αποτέλεσμα των ανύπαρκτων πρωτοκόλλων ανοίγματος του τουρισμού, προς όφελος των μεγάλων τουριστικών ομίλων, της έλλειψης μέτρων προστασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς και συνωστισμού στα ΜΜΜ για άλλη μια φορά φέρνουν στο κόκκινο τη λειτουργία των νοσοκομείων της περιοχής μας.

Κλινικές κλείνουν η μία μετά την άλλη μετατρεπόμενες σε πτέρυγες covid-19. Ήδη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου λειτουργούν 4 κλινικές covid με 70 κλίνες και στον Άγιο Ανδρέα 2 κλινικές με 65 κλίνες. Κλίνες ΜΕΘ για λοιπά νοσήματα μειώνονται ακόμα περισσότερο για να φιλοξενήσουν περιστατικά νοσούντων από κορονοϊό με αποτέλεσμα η πληρότητα να αγγίζει το 100%. Αποτελεί καθημερινό παράδειγμα διασωληνωμένοι ασθενείς να παραμένουν στις κλινικές για αρκετές ημέρες με εκτόξευση της νοσηρότητας και της θνητότητάς τους. Αδυναμία να ανταπεξέλθει σε επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού παρουσιάζει και η πολυσυζητημένη καρδιοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που εγκαινιάστηκε με κορδέλες, ενώ ο αυξημένος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων λόγω και του οδικού άξονα Πατρών-Πύργου έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρη η περιοχή να μένει ακάλυπτη.

Επιπλέον προβλήματα και αποδυνάμωση και των δύο νοσοκομείων της Πάτρας δημιουργεί η μετακίνηση γιατρών στο Νοσοκομείο Πύργου για την κάλυψη εφημεριακών και όχι μόνο αναγκών, από το Μάη, είναι επικίνδυνο και για τους ασθενείς του νομού Ηλείας, αλλά και για τους γιατρούς που αναγκάζονται να μετακινηθούν και να εργαστούν σε συνθήκες μη ασφαλούς εφημέρευσης, με δεκάδες ασθενείς στην ευθύνη τους, χωρίς τα απαραίτητα μέσα και δεκάδες χιλιόμετρα από το σπίτι τους.

Η έλλειψη δεύτερου μοριακού αναλυτή των δειγμάτων δημιουργεί καθυστερήσεις στις εξαγωγή αποτελεσμάτων, ενώ οι ελλείψεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και η έλλειψη κλινών ΜΕΘ διαμορφώνουν επικίνδυνες συνθήκες για τους ασθενείς, που μπορεί να χρειαστεί να μεταφερθούν χιλιόμετρα μακριά για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που η κατάσταση είναι ασφυκτική και άκρως επικίνδυνη, κυβέρνηση και υπουργείο υγείας με το αφήγημα της ατομικής ευθύνης μετατρέπουν το εμβόλιο από αναγκαίο όπλο της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε όχημα για την απόλυση προσωπικού και εισόδου ιδιωτών στις δημόσιες δομές υγείας, κρύβοντας κάτω από το χαλί της δικές τους τεράστιες ευθύνες. Υγειονομικά πρωτόκολλα ‘λάστιχο’ ανάλογα με τις «ανάγκες» της οικονομίας, επιστημονικοφανείς και αντικρουόμενες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, ελλιπής ενημέρωση των εργαζόμενων και παντελής έλλειψη ιατρών εργασίας στα νοσοκομεία καλλιεργούν σκόπιμα την αμφιβολία και τον ανορθολογισμό δημιουργώντας έναν βολικό αντίπαλο.

Έχουν τεράστια ευθύνη!

Μείωσαν την χρηματοδότηση για την υγεία ακόμα και μέσα στην πανδημία, διατήρησαν υποστελεχωμένες τις δομές υγείας μη προχωρώντας σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δεν έθεσαν σε λειτουργία στην περιοχή μας τα δύο νοσοκομεία (Νοσημάτων Θώρακος και 409) που είχαν κλείσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν επίταξαν τον ιδιωτικό τομέα.

Αντίθετα μάλιστα, ενίσχυσαν τον ιδιωτικό τομέα υγείας αυξάνοντας την αποζημίωση για νοσηλεία περιστατικών.

Είναι διαχρονική η ευθύνη των κυβερνήσεων για την κατάσταση που έχει φτάσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η κατάσταση δεν χωράει άλλο εφησυχασμό!

Τα εργατικά-λαϊκά στρώματα της περιοχής μαζί με τα σωματεία των υγειονομικών να οργανώσουν την πάλη τους για άμεσες διεκδικήσεις! Ο λαός, μαζί με τον αγώνα του για την αναστολή των απολύσεων, να διεκδικήσει τον άμεσο, πλήρη και ασφαλή εμβολιασμό και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

▪ Αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία

▪ Μαζικές και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

▪ Επαναλειτουργία των νοσοκομείων Νοσημάτων Θώρακος και 409

▪ Πρόσληψη ιατρών εργασίας για το προσωπικό στα νοσοκομεία της περιοχής μας.

▪ Επίταξη των ιδιωτικών δομών της περιοχής

▪ Δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ που να ανταποκρίνεται στις οξυμένες ανάγκες

▪ Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποδέσμευση των νοσοκομείων από τους εμβολιασμούς

▪ Μαζικά προληπτικά τεστ για τους υγειονομικούς και όλο το λαό

▪ Λειτουργία μοριακού αναλυτή στον Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»

▪ Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

ΟΧΙ στις αναστολές! Καμία απόλυση προσωπικού!

ΝΑΙ στον καθολικό εμβολιασμό του προσωπικού με εξαντλητική και προσωποποιημένη ενημέρωση στους χώρους δουλειάς!" αναφέρει η ανακοίνωση/