Δικαστικό «μπλόκο» για την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη στο Βραχάτι Κορινθίας.

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, σε αντίθεση με το συγγενικό περιβάλλον του μεγάλου μουσικοσυνθέτη που ζητούσε να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας.

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος μέχρι τη Δευτέρα οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Η επιθυμία του
Η προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη που είχε στείλει το 2013 ο μουσικοσυνθέτης τον τότε δήμαρχο, Μανώλης Σκουλάκη, με μοναδικό περιεχόμενο τη συνδρομή του ώστε να υλοποιηθεί η επιθυμία του να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά.

Μάλιστα ο Μίκης Θεοδωράκης είχε επισημάνει στον τότε δήμαρχο το γεγονός η οικογένειά του είναι αντίθετη με την επιλογή του, ενώ παράλληλα είχε προνοήσει να ζητήσει σε περίπτωση που ο Μανώλης Σκουλάκης δεν θα ήταν δήμαρχος όταν ο Μίκης θα έφευγε από τη ζωή, η επιθυμία του να υλοποιηθεί από τον νυν δήμαρχο, κάτι το οποίο και έγινε.

Ειδικότερα, ο κ. Σημανδηράκης δήλωσε: «Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, για να σας γνωστοποιήσουμε επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων, με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στις 5/2/2013, η οποία απευθύνεται στον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη, από τον Μίκη Θεοδωράκη. Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και στους οικείους του θανόντος και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία, που είχε σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του. Θεωρώ θεσμική και ηθική υποχρέωση, ως Δήμαρχος Χανίων, να τιμήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη».

Αυτή είναι η επιστολή