Υποσχέθηκα να εισακουστεί η επιθυμία του την τελευταία φορά που μιλήσαμε, με τον Μίκη Θεοδωράκη, είπε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο Δημήτρης Κουτσούμπας και τόνισε ότι η επιστολή της 5ης Οκτωβρίου του 2020 τα λέει όλα.

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα Μεγάλα Μεγέθη». Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής», έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Γνώριζα για την επιστολή πολύ πριν δημοσιοποιηθεί, είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και αναφέρθηκε τόσο στην τελευταία τηλεφωνική συνομιλία αλλά και στη συνάντηση πριν από την καραντίνα στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη πριν από 2-3 χρόνια όταν έφαγαν παϊδάκια που είχε εκείνος φτιάξει. Πίνοντας ρακές συζήτησαν από τις 7 ως τα μεσάνυχτα για την παγκόσμια ιστορία και αντάλλαξαν σκέψεις για το μέλλον.

«Αναγνώριζε τον ιστορικό και τον σύχρονο ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και σε ερώτηση περί τυχόν διαφωνιών, απάντησε ότι όλα συζητιόντουσαν ανοιχτά.

«Είχαμε ανταλλάξει τρεις επιστολές, για τη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία καταψηφίσαμε ως κόμμα, όχι από εθνικιστική σκοπιά, αλλά για τον επείγοντα τρόπο που οδηγούσε στην ένταξη της Β. Μακεδονίας και των δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ χωρίς να απαλείφονται ζητήματα στο Σύνταγμα», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε ως υλική οντότητα, αλλά θα τον έχουμε πάντα στα τραγούδια του, που προβάλλουν το δίκαιο του καταπιεσμένου και κατατρεγμένου. Ποίηση, μουσική και λαός έγιναν ένα, χάρη σε εκείνον, τόνισε.