Ο Ορφέας Αυγουστίδης επιστρέφει στην τηλεόραση με πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα σειρά του Alpha, Σασμός. Για τη συνεργασία με την μητέρα του στη σειρά, την πανδημία και το κίνημα #metoo, ο Ορφέας Αυγουστίδης μιλά στο περιοδικό Τηλέραμα και τον Βασίλη Ανδριτσάνο.

Φέτος, για πρώτη φορά παίζετε με τη μητέρα σας, Μαρία Τζομπανάκη. Είναι διαφορετικό να συνεργάζεσαι με κάποιον τόσο κοντινό σου άνθρωπο;

«Είναι διαφορετικό καλό. Ειδικά τώρα που κάνουμε μια σχέση μητέρας – γιου πιστεύω ότι υπάρχει κάτι κερδισμένο, το οποίο δεν το αφήνουμε ακατέργαστο, το διαμορφώνουμε και το προσαρμόζουμε σε αυτούς τους δύο χαρακτήρες. Υπάρχει μια γέφυρα μεταξύ μας που κόβει πολύ δρόμο, υπάρχει μια παράκαμψη επικοινωνίας που λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Δουλεύω πολλά χρόνια για να έχω τον δικό μου τρόπο δουλειάς και η μάνα μου το ίδιο και συναντιόμαστε ως επαγγελματίες με την αγάπη και τη σχέση μας που υπάρχει».

Το θέατρο δέχθηκε μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας. Είναι και αυτός ένας λόγος που είπατε το «ναι» στη σειρά;

«Υπάρχει η ανασφάλεια, αλλά δεν είναι ο λόγος που είπα το ναι. Ήταν ενδεχομένως, όμως, ένας από τους λόγους που ήμουν πιο ανοιχτός να μπω σε τέτοια διαδικασία να κουβεντιάσω».

Παράλληλα, το θέατρο συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις για κακοποιητικές συμπεριφορές. Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα;

«Δυστυχώς, δεν έχω πολλές ελπίδες για μια ολική κάθαρση και μια καθαρή κοινωνία χωρίς φόβο. Στο θέατρο όμως για αρκετά χρόνια νομίζω ότι την έχουμε γλιτώσει. Όμως διανύουμε και μια εποχή του over political correct. Βγαίνουμε και λέμε διάφορα και μετά πρέπει να τα εξηγήσουμε μπας και παρεξηγηθούμε. Ξαφνικά, υπάρχουν σκοπευτές σε όλες τις γωνίες να παρεξηγήσουν καθετί. Θέλουμε να δούμε ανθρώπους να έχουν σφοδρές πτώσεις! Θέλει λίγο προσοχή σε ποια πράγματα γινόμαστε ευαίσθητοι, γιατί εγώ βλέπω ότι προς τα έξω γινόμαστε ευαίσθητοι με όλα, αλλά βρισκόμαστε στο πιο σκληρό στάδιο της ανθρωπότητας. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου ο άνθρωπος είναι στα πρόθυρα της τρέλας και τα πάντα συμπεριλαμβάνουν βία. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να πούμε ό,τι θέλουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνήθως όταν κάποιος μας λέει ότι έχουμε διατυπώσει αυτό που σκεφτόμαστε βίαια. Όλοι έχουν την αλήθεια τους και την υπερασπίζονται μέχρι να βγουν αίματα».