Ξανάρχισαν πρόσφατα πτήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο και στο νότιο Αφγανιστάν, δήλωσε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Στεφάν Ντουζαρίκ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα μπορέσουν το αμέσως προσεχές διάστημα να γίνουν εντατικότερες.

Οι πτήσεις αυτές, που εκτελούνται από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ, επέτρεψαν «σε 160 ανθρωπιστικές οργανώσεις να συνεχίσουν τις ζωτικής σημασίας δραστηριότητές τους σε αφγανικές επαρχίες», διευκρίνισε ο κ. Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών στη Νέα Υόρκη.

Οι πτήσεις γίνονται από το Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, με προορισμό τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ (βόρεια) και την Κανταχάρ (νότια), εξήγησε ο εκπρόσωπος. Έχουν γίνει τρεις τέτοιες πτήσεις από την 29η Αυγούστου.

Μεταξύ του 2002 και του 2021, γίνονταν πτήσεις του ΟΗΕ προς είκοσι και πλέον προορισμούς στο Αφγανιστάν και σκοπός είναι να επανέλθουν σε αυτό το επίπεδο όταν υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια και εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, είπε ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Το ΠΕΠ θα «καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί ο ρυθμός των επιχειρήσεων αυτών και να αυξηθούν οι προορισμοί το συντομότερο δυνατόν», διαβεβαίωσε.

«Εξάλλου, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία αερογέφυρας για τη μεταφορά άλλων ειδών, πέραν των τροφίμων, όπως ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό (...), όπου χρειάζονται περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Ντουζαρίκ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.