Σημαντική μείωση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών είχαμε μετά τα αποτελέσματα και τις βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων για το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η μείωση αυτή ήταν αναμενόμενη και είχε ουσιαστικά εξαγγελθεί από τις συνελεύσεις των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών. Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός των εισακτέων φέτος στις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών έφτασε μόλις τους 4.965 φοιτητές, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν στους 7.502 στο σύνολο τους.

Μειώθηκαν έτσι κατά 2.537 οι σπουδαστές και συγκεκριμένα οι πρωτοετείς, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Το γεγονός αυτό έχει να κάνει ασφαλώς με την ελάχιστη βάση εισαγωγής που έκοψε δεκάδες υποψηφίους, κυρίως από τις σχολές που είχαν χαμηλό αριθμό μορίων. 

Έχει να κάνει και με ένα ακόμα παράγοντα. Αρκετοί τους Αθηναίους μαθητές που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, αφήσαν από έξω από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους το Πανεπιστήμιο Πατρών, βάζοντας στην θέση του τμήματα από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής.

Το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο είναι γνωστό ότι έχει προέλθει από τον νόμο Γαβρόγλου και από τη συγχώνευση δυο ΑΤΕΙ, μειώνοντας τα τελευταία δύο χρόνια σε μεγάλο βαθμό τους εισακτέους όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και σε δεκάδες ακόμα περιφερειακά Πανεπιστήμια της χώρας.

Ειδικότερα όμως για την Πάτρα η Αθήνα και η Αττική ήταν από ανέκαθεν η βασική δεξαμενή σπουδαστών για το Πανεπιστήμιο της αχαϊκής πρωτεύουσας και κατά προέκταση και για την οικονομία της πόλης.

3.500 το όριο που είχε τεθεί

Ο παράγοντας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής έτσι ήρθε για να προστεθεί στον παράγοντα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που έκοψε δεκάδες υποψηφίους, εκτοξεύοντας τις σχολές σε όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της επικράτειας.

Πάντως, σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο Πατρών οι εισακτέοι ήταν περισσότεροι περίπου 1.400 φοιτητές  από το όριο που είχε τεθεί στις συνελεύσεις των τμημάτων που δεν ξεπερνούσε τις 3.500 συνολικά.

Ακόμα όμως και έτσι οι λιγότεροι φοιτητές που έρχονται κάθε χρόνο στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ένα μειονέκτημα για την οικονομία της πόλης που στηρίζεται στο συνάλλαγμα των σπουδαστών, τόσο στην εστίαση, όσο και στο εμπόριο, όσο και δεκάδες ακόμα τομείς της αγοράς.

Ωστόσο, αυτό δεν αφορά το Πανεπιστήμιο Πατρών που σύμφωνα με την εισήγηση της Συγκλήτου έχει ζητήσει τη μείωση ή τη συγχώνευση των τμημάτων, κατά συνέπεια πιο λίγους φοιτητές.

Στόχος οι ανταγωνιστικές σχολές

Η ουσία για το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι να δημιουργηθούν σχολές ανταγωνιστικές που να συνδέονται με την αγορά εργασίας, προσελκύοντας έτσι φοιτητές που διψούν για γνώστη πάνω στο επιστημονικό πεδίο που τους ενδιαφέρει. Και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για το Πανεπιστήμιο Πατρών που θα καθορίσει το μέλλον του.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι σχολές εκτός Πάτρας, στο Πύργο, την Αμαλιάδα, στο Μεσολόγγι κτλ θα λειτουργήσουν και την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, παρά την εισήγηση της Συγκλήτου και την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τον νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έστω και αν τα κενά σε θέσεις σπουδαστών στις σχολές αυτές είναι ακόμα περισσότερα.