«Ο φερετζές της Ζαφειρίτσας» από το Μαύρο Θέατρο της Πάτρας στο «Γεώργιος Παππάς»

Η παράσταση «Ο φερετζές της Ζαφειρίτσας» ή «Μαλακώφ και φουστανέλα», από το Μαύρο Θέατρο της Πάτρας, θα πραγματοποιηθεί στο Υπαίθριο Θέατρο «Γεώργιος Παππάς» στο Αίγιο, την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Το Μαύρο Θέατρο Πάτρας με αφορμή την Επανάσταση του 1821, έχει αναπτύξει, κυρίως σε ανοιχτούς χώρους, ένα λαϊκό θέαμα που βασίζεται σε ένα σύνθετο κείμενο, αποτελούμενο  από τους «Διαλόγους» του Μ.Χουρμούζη και αποσπάσματα από άλλα κείμενα της προεπαναστατικής και επαναστατικής εποχής, όπως μαρτυρίες, πεζογραφήματα κλπ. 

Η συνύπαρξη τόσο των διαφορετικών ειδών όσο και ύφους, η οποία θα στηριχτεί διαδοχικά στο λυρικό θέατρο, στο θέατρο, στο χορό και στο θέατρο σκιών αποτελεί την πρωτοτυπία της πρότασης, που επιχορηγήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ το 2020.

Τα κείμενα του Μ. Χουρμούζη έχουν μια δυναμική ποιητική ενώ παράλληλα αποτελούν πολιτικά μανιφέστα με στόχο τον οποιοδήποτε, Έλληνα ή ξένο, προσβάλλει τις αρχές της αξιοκρατίας, της ανθρωπιάς, της δικαιοσύνης και φυσικά της ανεξαρτησίας της χώρας, στην οποία αφιερώθηκε και ο ίδιος από πολύ νεαρή ηλικία. 

Στους «Διαλόγους», που εκδίδονται στην εφημερίδα «Εποχή» του Ναυπλίου, η πένα του πολεμιστή στηλιτεύει και κατονομάζει πρόσωπα του δημόσιου βίου, μιλά ανοιχτά κατά των νέων ηθών που εισάγονται σταδιακά με την Βαυαρική αυλή, σατιρίζει όσους ενστερνίζονται τις μόδες και τις άλλες δυτικές συνήθειες, αναπολεί μέρες ηρωικές και πρόσωπα του αγώνα, ενώ διακρίνεται ο πολιτικός που δεν θα αφήσει να αναπτυχθεί για κανένα λόγο το ρουσφέτι και η δημοσιοϋπαλληλική στάση ζωής. 

Δραματουργική επεξεργασία - Κείμενο, Σκηνοθεσία: Μαρία Φραγκή

Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος: Άννα Μαχαιριανάκη

Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Βρυζάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αριστοτέλης Μακρής

Ηθοποιοί: Τάσος Μπλάτζιος, Γιώργος Ρουστέμης, Γιώργος Κατσάμπας, Αριστοτέλης Μακρής

Λυρικοί τραγουδιστές - μουσικοί: Μαντώ Μάντζου, Σοφία Ζακολίκου, Μαίρη Χρονοπούλου, Πηνελόπη Καρολίδη, Πένυ Γεωργοπούλου, Μαρία Αυγέρου

Ερμηνευτές του θεάτρου σκιών: Κώστας Μακρής, Μπάμπης Μακρής

Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ξύδα, Σπυριδούλα Ζαχρήστου

Επεξεργασία βίντεο: Τάσσος Ζιάκκας

Συμμετέχουν οι «Δραπέτες», του Εργαστηρίου Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών: Λουκία Βισίλια, Κώστας Γαβριήλ, Χρυσάνθη Κάραλη, Ειρήνη Καραγιώργου, Νάνσυ Κολλιοπούλου, Δημήτρης Μαρούδας, Έφη Τριπολιτσιώτη.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ και 8€ (μαθητών/φοιτητών) στο viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου.

Σημεία προπώλησης εισιτηρίων: Βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Σκέψη» και στο κατάστημα «Ρεζέρβα» στο Αίγιο.

Link κράτησης εισιτηρίων στο viva.gr: https://www.viva.gr/.../ticketso-feretzes-tis-zafeiritsas/