Από τις 3.700 αιτήσεις που έγιναν στις δομές του δήμου για τα προγράμματα voucher, το 38% με 40% έμεινε απ' έξω, με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ.

Έτσι, ένα μεγάλο μέρος των γονέων αυτών θα αναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους ένα σεβαστό χρηματικό ποσό και να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσουν το παιδί τους να απασχολείται και να φυλάσσεται τις ώρες που αυτοί θα εργάζονται.

Οι 3.700 αιτήσεις που έγιναν αφορούσαν τις θέσεις για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αλλά και για τα δημοτικά ΚΔΑΠ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού Θόδωρο Τουλγαρίδη, ο αριθμός των αιτήσεων που γίνονται για τις δομές του δήμου και απορρίπτονται, καθώς μένουν εκτός των προγραμμάτων voucher, μεγαλώνει από χρόνο σε χρόνο.

Το σύστημα έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο για να παίρνει τις περισσότερες θέσεις από τα προγράμματα αυτά ο ιδιωτικός τομέας, υποβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο και τις ανάγκες των δημόσιων δομών.

Η τάση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που οι αιτήσεις για τις δημοτικές δομές έχουν μια αντιστρόφως ανάλογη κατεύθυνση, παρουσιάζοντας μία μεγαλύτερη αύξηση, τη στιγμή όμως που οι θέσεις είναι συγκεκριμένες.

Το γεγονός αυτό έχει να κάνει με την βελτίωση που έχουν παρουσιάσει σε πολλούς τομείς οι δομές του δήμου τα τελευταία χρόνια, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες τους, παρόλο που οι συνθήκες είναι αντίξοες, η κρατική χρηματοδότηση μικρή και οι άνθρωποι που εργάζονται στις δομές αυτές ολοένα και λιγότεροι (ούτε τα κενά όσων βγαίνουν στη σύνταξη δεν αναπληρώνονται).

Στο μεταξύ, η ύπαρξη των voucher που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει οδηγήσει αρκετές δομές του ιδιωτικού τομέα, πολλές εκ των οποίων προέρχονται από διάφορους χώρους που δεν έχουν καν σχέση με την προσχολική αγωγή, να προχωρήσουν στην ίδρυση ΚΔΑΠ για να εξασφαλίσουν την διεκδίκηση των χρημάτων αυτών.

Αλλαγή κατεύθυνσης και λογικής

«Αυτό που γίνεται έχει μία συγκεκριμένη λογική που οδηγεί μοιραία σε ένα αποτέλεσμα. Στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και στην αποδυνάμωση των δημοσίων και των δημοτικών δομών που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες, διευκολύνοντας τις λαϊκές οικογένειες» τονίζει ο Θόδωρος Τουλγαρίδης.

«Δεκάδες έτσι γονείς έμειναν φέτος χωρίς μία θέση στον ήλιο εξαιτίας αυτής της κατάστασης που θα πρέπει να αλλάξει. Όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται μία διαφορετική προσέγγιση από το κράτος και μια άλλη πολιτική.

Μια άλλη πολιτική που να εξασφαλίσει ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δομές αυτές και μόνιμες θέσεις εργασίας για το προσωπικό της». Σημειώνουμε ότι οι περισσότερες από τις κενές θέσεις των voucher στις δομές του δήμου αφορούν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς εκεί η ζήτηση είναι πιο αυξημένη.

Γι' αυτό και ο Κοινωνικός Οργανισμός θα προσπαθήσει κι αυτή την χρονιά να μεγαλώσει τον αριθμό των βρεφών που είναι να φιλοξενήσει.