Ζούμε μία επανάληψη του σκηνικού που είχαμε ζήσει πριν από έναν χρόνο περίπου;

Δεν κινδυνολογούμε, αλλά αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος του κόσμου -και όχι μόνο του κόσμου- αφού τον ενστερνίζονται και επιστήμονες που ασχολούνται και έχουν σπουδάσει το αντικείμενο της δημόσιας υγείας.

Τι είχαμε ζήσει την περασμένη χρονιά, τα θυμόμαστε όλοι. Τότε που στις αρχές Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση διέψευδε κάθε σενάριο ενός νέου lockdown, μετά από αυτό που είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο και τελικά μετά από δύο μήνες είχαμε ένα ακόμα, το οποίο ήταν να κρατήσει για μερικές ημέρες και τελικά κράτησε ολόκληρους μήνες.

Ένα τέτοιο ακόμα σκηνικό δεν θα μπορούσε να ανεχθεί η κοινωνία και φυσικά ούτε να αντέξει η οικονομία. Όμως να που το βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το σενάριο, τουλάχιστον στις αρχές του, παρόλο που φέτος έχουμε στα χέρια μας το εφόδιο του εμβολίου.

Οι αλλαγές που έκανε άλλωστε στο πλαίσιο του ανασχηματισμού του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βγάζοντας από τις θέσεις τους τα βασικά πρόσωπα της κυβέρνησης για το ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας, δείχνουν ότι και αυτός βλέπει ένα τέτοιο σενάριο σαν το περσινό να επαναλαμβάνεται. 

Για πολλούς βρισκόμαστε ίσως στο πιο κομβικό σημείο για την διαχείριση της πανδημίας. Ο καθηγητής του τμήματος Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης, ήταν από τους πρώτους που με δηλώσεις του, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, της κυβέρνησης, είχε αναφέρει ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Ο ίδιος σε νέα του ανάρτηση γράφει τα έξι βασικά σημεία που θα έπρεπε να κάνει το κράτος για να πείσει τον κόσμο για την διαχείριση της πανδημίας.

«Αν ήθελε να είναι πειστικό το κράτος και η επιτροπή των "ειδικών" και στο θέμα των εμβολίων, αλλά και στη συνολική του στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλα της τα στάδια θα έπρεπε να έχει ενημερώσει άμεσα για διάφορα θέματα και τις αποφάσεις που έχει πάρει:

-Τι προετοιμασία έχει κάνει για την επανέναρξη των εκπαιδευτικών δομών εκτός των εμβολίων και των τεστ.

-Τι προετοιμασία έχει κάνει για τις κλειστές δομές.

-Τι προετοιμασία έχει κάνει για την καλύτερη ιχνηλάτηση.

-Πως έχει ή πως θα βελτιώσει τον εμβολιασμό των απομακρυσμένων ομάδων.

-Ποια είναι τα πλάνα ανάλογα με την πίεση που έχει το ΕΣΥ.

-Τι επικαιροποίηση έχει κάνει στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Πραγματικά μέχρι τώρα αυτά που ακούγονται θυμίζουν επιδημιολογικά το προηγούμενο καλοκαίρι, σαν να επαναλαμβάνεται η ίδια κατάσταση».