Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν τεθεί οι Αρχές στην Κύπρο παρακολουθώντας την πορεία μιας πετρελαιοκηλίδας μετά από τεραστίων διαστάσεων διαρροή πετρελαίου από εργοστάσιο στη Συρία, που κατευθύνεται προς τις ανατολικές ακτές της μεγαλονήσου και απειλεί να προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Διαρροή πετρελαίου αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Baniyas στις ακτές της Συρίας στη Μεσόγειο με τα κρατικά μέσα να κάνουν λόγο για ατύχημα.

Οι Αρχές της Κύπρου είπαν ότι η πετρελαιοκηλίδα αναμένεται να φθάσει στο βόρειο τμήμα του νησιού σήμερα. Το μέγεθός της ποικίλει από δύο έως τέσσερις τόνους πετρελαίων, είπε ο Σύριος υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι συγκροτήθηκε επιτροπή για τη διερεύνηση του ατυχήματος.

Οι πρώτες δορυφορικές φωτογραφίες έδειχναν μια πετρελαιοκηλίδα μήκους 36 χιλιομέτρων αλλά νεώτερες δείχνουν ότι είναι πολύ μεγαλύτερη και έχει εισχωρήσει βαθύτερα στα νερά της Μεσογείου. Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι δορυφορικές εικόνες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Θαλασσών (European Maritime Safety Agency) κατέγραψαν την ύπαρξη της πετρελαιοκηλίδας, που σύμφωνα με υπολογιστικά μοντέλα και μετεωρολογικά δεδομένα αναμένεται να επηρεάσει το ακρωτήρι του Αγίου Ανδρέα (στο βορειότερο άκρο της μεγαλονήσου) το επόμενο 24ωρο», όπως ανέφερε το Τμήμα Αλιείας χθες το απόγευμα.

Ήδη, όπως αναφέρεται, έγιναν όλες οι ενέργειες για ενημέρωση του κατοχικού καθεστώτος και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και να παρέχει βοήθεια στην περίπτωση που αυτό της ζητηθεί.