Τελειώνει η περίοδος των θερινών εκπτώσεων για τα εμπορικά καταστήματα και η κίνηση για τα μαγαζιά της Πάτρας δεν σημείωσε σχεδόν σε κανένα διάστημα αυτής της μακριάς περιόδου μία ανάκαμψη.

Τα πάντα από τις 5 Ιουλίου, όταν με απόφαση του υπουργείου ξεκίνησαν κάπως αιφνιδιαστικά οι καλοκαιρινές εκπτώσεις, έως και τις 31 Αυγούστου που λήγουν τυπικά, κινήθηκαν σε μία ευθεία, υποτονικά.

Το όλο διάστημα των εκπτώσεων δεν φάνηκε δηλαδή στην αγορά ως μία ξεχωριστή περίοδος για τα καταστήματα και το κοινό, παρόλο που οι τιμές των ειδών στις βιτρίνες των μαγαζιών ήταν αρκετά καλές.

Ουσιαστικά με εξαίρεση ίσως την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων δεν υπήρξε καμία διαφορά από τις αρχές Απριλίου, όταν δηλαδή ξεκίνησε και πάλι να λειτουργεί η εμπορική αγορά, μετά από την καραντίνα τόσων μηνών.

«Η κίνηση στην αγορά ήταν υποτονική» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος. «Μοναδική ίσως εξαίρεση να αποτέλεσαν τα εμπορικά μαγαζιά που βρίσκονταν σε τουριστικά και παραθεριστικά μέρη.

Εκεί κάτι έγινε κυρίως τις ημέρες του Αυγούστου λόγω της προσέλευσης των επισκεπτών και του κόσμου. Στην Πάτρα δεν άλλαξαν κάτι οι εκπτώσεις. Ζούμε την ίδια κατάσταση που έχουμε πλέον μάθει από τον Απρίλη και μετά. Ελάχιστη κίνηση σε όλα τα είδη».

Πού φτάνει η πτώση

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο η περίοδος των εκπτώσεων κλείνει σε πανελλήνια κλίμακα με μία πτώση σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2020 που κυμαίνεται μεταξύ του 5% και του 20% ανάλογα με την περιοχή και το είδος.

Στην Πάτρα η πτώση αυτή, με βάση τις εκτιμήσεις, αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη φτάνοντας στο -30% σε σύγκριση πάντα με το καλοκαίρι του 2020, ποσοστό που για ορισμένα είδη, (ρουχισμό, υποδήματα κτλ) μπορεί να ανέβει ακόμα πιο ψηλά και να φτάσει το -40%.

Σε κάθε περίπτωση η ανάκαμψη στην εμπορική αγορά της Πάτρας σίγουρα δεν ήρθε ούτε από την περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων του 2021.