Δεκάδες είναι τα τμήματα στα Πανεπιστήμια της επικράτειας που καλούνται να ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή χρονιά με λιγότερους σπουδαστές, σε σύγκριση με αυτούς που είχαν εισαχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Το γεγονός αυτό για ορισμένους είναι θετικό αφού θεωρητικά θα ανεβάσει την ποιότητα των σπουδών, για άλλους αρνητικό γιατί μειώνει την δυνατότητα σε ένα μεγάλο κομμάτι των νέων να σπουδάσουν και να ακολουθήσουν τη σχολή που επιθυμούν.

Είναι ένα ζήτημα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες. Το δεδομένο όμως είναι ένα: Αποτελεί συνέπεια της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Οι λιγότερες θέσεις στις σχολές αφορούν υποψηφίους που δεν έπιασαν τη βάση εισαγωγής και έτσι τα τμήματα βρέθηκαν με πολύ λιγότερες θέσεις από τις προβλεπόμενες.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν αποτελεί εξαίρεση από το φαινόμενο αυτό που χαρακτήρισε τον απόηχο των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων και την ανακοίνωση των βάσεων. Αρκετές από τις σχολές του ακαδημαϊκού ιδρύματος θα έχουν φέτος λιγότερους εισακτέους από τις περασμένες χρονιές, με ορισμένες από αυτές να έχουν μεγάλη μείωση σε σπουδαστές.

Σύμφωνα με μία σχετική λίστα που δημοσιεύει το «Βήμα», τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών βρίσκονται στον κατάλογο με τις μεγαλύτερες απώλειες σπουδαστών σε όλη την επιικράτεια, μετά την ανακοίνωση των βάσεων.

Πρόκειται για το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο οποίο προβλέπονταν 96 θέσεις και έχει 37 επιτυχόντες, το τµήµα Λογοθεραπείας το οποίο είχε 88 θέσεις και έχει 33 επιτυχόντες και το τµήµα Γεωλογίας το οποίο είχε 178 θέσεις και µόλις 11 επιτυχόντες.

Οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί είχαν βάση 15,76 και η Λογοθεραπεία 13,93 ενώ η Γεωλογία είχε βάση, 10,18. Αυτές είναι οι σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών με τα περισσότερα κενά.

Ωστόσο, τα κενά που προκύπτουν σε θέσεις είναι αρκετά και σε πολλά ακόμα τμήματα αφού οι βάσεις τους "εκτοξεύτηκαν", με αποτέλεσμα να είναι άπιαστες σχεδόν.  

Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών και η πρυτανεία του έχει πάρει συγκεκριμένη θέση για το ζήτημα που έχει προκύψει στην ακαδημαϊκή κοινότητα, έχοντας τονίσει ότι είναι υπέρ της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.