Μια ξεχωριστεί παράσταση με τίτλο «ΣΚΙΑΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΤΕΣ» έδωσε το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας στο θέατρο Κρήνης, την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κρήνης.

Κατά την διάρκεια της παράστασης οι θεατές ήρθαν σ΄ επαφή την πολυτάραχη ιστορική διαδρομή της «ΖΩΙΤΑΔΑΣ» και της ευρύτερης περιοχής την περίοδο της τουρκοκρατίας (1460 έως 1821), μέσα από τα υπάρχοντα ιστορικά κείμενα. Συγχρόνως γινόταν παρουσίαση χορών και εθίμων από περιοχές της Ελλάδας με ξεχωριστή ιστορική και λαογραφική σημασία.

Συμμετείχαν πάνω από 70 χορευτές και χορεύτριες που σε όλη την διάρκεια των προβών που πραγματοποίησαν αλλά και της παράστασης ο Πολιτιστικός Οργανισμός είχε φροντίσει να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Οι θεατές καταχειροκρότησαν τις προσπάθειες όλων των συντελεστών. Η ιστορική προσέγγιση των γεγονότων με την ευρηματική αλλά και αισθαντική αφήγηση της Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου, η ζωντάνια και η καταπληκτική απόδοση χορών και εθίμων από τους  δεκάδες χορευτές και χορεύτριες, η διαφορετικότητα στα χρώματα των φορεσιών και των μουσικών εναλλαγών από κάθε περιοχή της Ελλάδας, οι φωνές της Ιωάννας Ζιάκου και της Δανάη Ανδρεοπούλου, το νταούλι της Ευγενίας Μπαρούνι,  δημιούργησαν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα που γοήτευσε του θεατές.

Την παράσταση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Πάτρας Κώστα Πελετίδης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη η Σταυρούλα Ζαρνάβαλου μέλος της Δ/Σ του Πολιτισκού Οργανισμού και η υπεύθυνη του παιδικού χορευτικού του Δήμου Πάτρας. 

Συντελεστές της παράστασης:

 Διδασκαλία:

Ανδρεοπούλου Δανάη

Αχιλλεόπουλος Γιώργος

Γιαννόπουλος Χρήστος

Διαμαντόπουλος Δημήτρης

Ζιάκου Ιωάννα

Κοριντζέλης Βασίλης

Τζουβελέκης Βασίλης

Αφηγητής: Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου

Τραγούδι: Ανδρεοπούλου Δανάη – Ζιάκου Ιωάννα

Νταούλι: Μπαρούνη Ευγενία

Επιμέλεια μουσικής: Όλγα Τσοκανά

Επιμέλεια κειμένων: Χρήστος Γιαννόπουλος – αποσπάσματα από το βιβλίο του Νίκου Αχ. Παναγιωτακόπουλου «ΚΡΗΝΗ»

Ενδυματολογική επιμέλεια: Ομάδα βεστιαρίου (Αγγελακοπούλου Αναστασία – Ζιάκου Ιωάννα – Κοσμάτου Κωστάτζα – Παναγιωτοπούλου Κων/να)

Γενική επιμέλεια: Χρήστος Γιαννόπουλος