Αν η ανασφάλεια και ο φόβος είναι αυτά που χαρακτηρίζουν το κλίμα στην αγορά κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος και της εξάπλωσης του κορωνοϊού, στην Πάτρα και την Αχαΐα, καταλαβαίνει εύκολα κανείς τα συναισθήματα που φέρνουν στους επαγγελματίες, τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα για ένα μίνι lockdown και στην δική μας περιφερειακή ενότητα.

Τρόμο και μόνο. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζει να είναι για την ώρα μακρινό και αν υπάρξει δεν πρόκειται να αλλάξει πολλά πράγματα από την κατάσταση που υπάρχει στην αγορά.

Δεν πρόκειται δηλαδή να κλείσουν τα εμπορικά μαγαζιά, ούτε η εστίαση. Θα συνεχίζουν να λειτουργούν κάτω όμως από πιο αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως για παράδειγμα αυτό της απαγόρευσης της μουσικής για τα καταστήματα εστίασης.

Όμως σίγουρα ένα μίνι lockdown θα παίξει ένα αρνητικό ρόλο στον τομέα της ψυχολογίας. «Έτσι και αλλιώς η αβεβαιότητα στον κόσμο υπάρχει και αυτό αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο που χαρακτηρίζει το κλίμα στην αγορά» τονίζει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου, Κώστας Ζαφειρόπουλος.

«Ένα μίνι lockdown θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα ψυχολογικά τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για το κοινό».

Το καθολικό δεν υπάρχει στον ορίζοντα

Την ιδέα πάντως ενός lockdown τύπου σαν και αυτά που προηγήθηκαν στο πρώτο και στο δεύτερο με τρίτο κύμα της πανδημίας δεν θέλουν ούτε να τη σκέφτονται στην αγορά.

«Δεν το βλέπω ορατό σαν ενδεχόμενο πλέον» τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος. «Κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια την στήριξη του κράτους στις επιχειρήσεις με νέες επιδοτήσεις και αυτό πλέον δεν είναι δυνατόν. Τελείωσαν τα χρήματα…».

Πάντως, με μίνι lockdown ή χωρίς το βέβαιο είναι ένα: Τα πράγματα για τις τοπικές επιχειρήσεις της Πάτρας, είτε αυτές προέρχονται από τον κλάδο του εμπορίου ή των υπηρεσιών, είναι κάτι παραπάνω από ιδιαίτερα δύσκολα.

Πέρα από τις συνέπειες των lockdown και της καραντίνας η πανδημία είναι εδώ, η κανονικότητα για την αγορά δεν έχει επιστρέψει όσο δεν πετυχαίνουμε την ανοσία και ο κόσμος εκτός από φοβισμένος, είναι συγκρατημένος στις εξόδους του, αλλά και στα ψώνια του.