Έτοιμο σχέδιο έχει στα χέρια της η 6η ΥΠΕ, αλλά και οι διοικήσεις των νοσοκομείων της Πάτρας και της Αχαΐας για την αντικατάσταση των περίπου 1.000 υγειονομικών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Η προθεσμία που ορίζει το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τους υγειονομικούς λήγει την 1η Σεπτεμβρίου και ήδη οι υγειονομικές αρχές της περιοχής, σε συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, έχουν καταρτίσει τη λίστα με τους ανθρώπους που θα πάρουν τη θέση τους από τη στιγμή που αυτοί θα βγουν σε προσωρινή αναστολή εργασίας.

Πρόκειται για αναπληρωτές επικουρικούς που στους τελευταίους διαγωνισμούς που έγιναν για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των δομών υγείας δεν είχαν πάρει τις θέσεις που διεκδικούσαν. Πλέον μετά την εξέλιξη που έχει πάρει το θέμα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα θα πάρουν τις θέσεις αυτών που επιμένουν να μην κάνουν το εμβόλιο.

Οι αναπληρωτές αυτοί έχουν συγκεκριμένα πόστα, ανάλογα με τις αντίστοιχες θέσεις των υγειονομικών που βγαίνουν σε αναστολή και έτσι γνωρίζουν τον ρόλο που θα έχουν στη νέα τους εργασία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ασφαλώς να έχουν κάνει το εμβόλιο και αυτοί, ενώ αν δεν το έχουν κάνει να προχωρήσουν στην διενέργεια του, τη μέρα που θα προσληφθούν.

Οι αναστολές εργασίας σε ένα σημαντικό αριθμό υγειονομικών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, είναι σίγουρο, σύμφωνα με κύκλους που γνωρίζουν καλά την κατάσταση στον τομέα της υγείας, ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα τουλάχιστον αρχικά, στη λειτουργία των νοσοκομείων, των κλινικών τους, αλλά και γενικότερα στις δομές υγείας.

Μη ξεχνάμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για μαζικές αποχωρήσεις και για μαζικές προσλήψεις, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, σε μία περίοδο που το σύστημα υγείας πιέζεται ολοένα και περισσότερο από το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού, με τις νοσηλείες να αυξάνονται συνεχώς.

Μίνι "μπάχαλο" για ένα διάστημα

"Θα δημιουργηθεί ένα μικρό μπάχαλο για ένα διάστημα, αυτό είναι αλήθεια" μας έλεγε εργαζόμενος που εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια σε νοσοκομείο της περιοχής και είναι υπέρ του εμβολίου.

«Δεν μπορεί όμως να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που οι συνάδελφοι που δεν κάνουν το εμβόλιο επιμένουν στην στάση τους».

Βλέπετε, πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών σωματείων και των οργάνων τους, στους κύκλους των υγειονομικών υπάρχει ολοένα και πιο έντονη αυτή η αίσθηση. Ότι δηλαδή η προσωρινή αναστολή εργασίας,  αποτελεί επί της ουσίας επιλογή των συγκεκριμένων εργαζόμενων. 

Εργαζόμενοι που παρόλο που γνωρίζουν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία, επιμένουν στη στάση τους. Ακόμα και την τελευταία ώρα, λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας, καθώς το ποσοστό από αυτούς που πήγαν να κάνουν την πρώτη δόση στο μεσοδιάστημα, είναι σχεδόν μηδενικό. Άρα;