Ο Εντ Άσνερ, ο σπουδαίος κωμικός που έγινε διεθνώς γνωστός ως «Λου Γκραντ» τις δεκαετίες του 1970 και 1980 και τιμήθηκε με 7 βραβεία Emmy, πέθανε την Κυριακή (29/8) σε ηλικία 91 ετών.

«Λυπούμαστε που ανακοινώνουμε ότι ο πολυαγαπημένος πατριάρχης μας πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί. Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τη λύπη μας. Με ένα φιλί στο κεφάλι - Καληνύχτα μπαμπά, σ’ αγαπάμε», ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω Twitter.

Ο Άσνερ, που ήταν γνωστός για τις φιλελεύθερες απόψεις και υπήρξε πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών τη δεκαετία του 1980, είχε επικρίνει την ανάμιξη των ΗΠΑ σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής επί προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν - που είχε επίσης υπάρξει πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών.

Ο Εντ Άσνερ έγινε γνωστός παίζοντας στην κωμική σειρά Mary Tyler Moore από το 1970 μέχρι το 1977. Στη συνέχεια, ο χαρακτήρας που έπαιζε, ο Λου Γκραντ, απέκτησε το δικό του σόου, για μια πενταετία όμως αυτή τη φορά η σειρά ήταν δραματική και όχι κωμωδία.

Αργότερα δάνεισε τη φωνή του σε πολλές σειρές κινουμένων σχεδίων και σε ταινίες. Συνολικά προτάθηκε για βραβείο Emmy 20 φορές στην καριέρα του και το κέρδισε 7 - περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον άνδρα ηθοποιό.

Παρέμεινε ενεργός μέχρι και τα 90 του, κάνοντας εμφανίσεις σε σειρές όπως οι Dead to Me και Cobra Kai.