Η ελάχιστη βάση εισαγωγής έβγαλε εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έναν σημαντικό αριθμό υποψηφίων που έδωσαν για τις πανελλαδικές εξετάσεις, γράφοντας κάτω από τη βάση, χωρίς να περάσουν σε κάποια σχολή.

Από αυτή την διαπίστωση δεν ξέφυγε και ένα σημαντικό ποσοστό υποψηφίων της Πάτρας, καθώς εκεί που τις υπόλοιπες χρονιές οι εννιά στους δέκα μαθητές περνούσαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, φέτος αυτό λόγω του ελάχιστου ορίου εισαγωγής δεν ισχύει.

Όμως υπάρχει και μια άλλη παράμετρος της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που έχει φέρει ήδη ένα κύμα συζητήσεων στους εκπαιδευτικούς κύκλους και αποτέλεσε το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα των φετινών πανελλαδικών.

Ένας εξίσου σημαντικός αριθμός υποψηφίων, ακόμα μεγαλύτερος από αυτούς που δεν πέρασαν σε κάποια σχολή, δεν μπόρεσε να εισαχθεί στη σχολή της πρώτης του επιλογής.

Έτσι, ήδη αρκετά φροντιστήρια της Πάτρας έχουν δεχθεί μηνύματα από υποψηφίους, τονίζοντας στους καθηγητές τους ότι θα δώσουν για μία ακόμα χρονιά πανελλαδικές, προκειμένου να περάσουν στη σχολή που θέλουν, ζητώντας τους να συνεχίσουν τα μαθήματα για την προετοιμασία τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός των σχολών σε όλα σχεδόν τα επιστημονικά πεδία, είδαν τις βάσεις τους να εκτοξεύονται εξαιτίας του ελάχιστου ορίου εισαγωγής. Ανάμεσα σε αυτές και ορισμένες από τις θεωρητικά καλύτερες ποιοτικά σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών, προερχόμενες από τις θετικές επιστήμες και ανήκοντας στον πολυτεχνικό κλάδο.

Σύμφωνα με τους κανόνες της εξεταστικής διαδικασίας, εάν κάποιος διαλέξει να ξαναδώσει εξετάσεις την επόμενη χρονιά, έχει τις ίδιες πιθανότητες εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας με κάθε άλλο συνυποψήφιό του, αναλόγως του πώς θα γράψει σε αυτές.

Εάν όμως αποφασίσει απλά να ξανακαταθέσει το μηχανογραφικό του δελτίο με βάση τη βαθμολογία που έχει ήδη συγκεντρώσει, τότε διατίθενται ετησίως από το υπουργείο Παιδείας 6% των θέσεων σε απόφοιτους της προηγούμενης χρονιάς και 4% σε απόφοιτους της χρονιάς πριν από αυτήν (το λεγόμενο 10%).

Πιο δύσκολη η διαδικασία το '22

Το καλοκαίρι του 2022, βέβαια, η διαδικασία θα είναι για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων πιο απαιτητική, καθώς στο δεδομένο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα προστεθεί και η μείωση των επιλογών των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο τους μόνο στο 10% των τμημάτων ανά επιστημονικό πεδίο (και 20% στα Επαγγελματικά Λύκεια).

Έτσι, όπως είναι ήδη γνωστό, την επόμενη χρονιά στο μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ θα δηλώσουν καθορισμένο αριθμό σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση και αυτός δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνόλου των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων αυτού του πεδίου.

Το μηχανογραφικό δεύτερης φάσης

Πάντως, μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων, οι υποψήφιοι που δεν έχουν εισαχθεί σε καμία από τις επιλογές που δήλωσαν στο μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης μπορούν να συμπληρώσουν εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο δεύτερης φάσης.

Σε αυτό, μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, θα μπορούν να δηλωθούν, χωρίς περιορισμό επιλογών, σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις του επιστημονικού πεδίου στο οποίο έχουν πρόσβαση (εφόσον βέβαια επιτυγχάνουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής της χρονιάς), οι οποίες έμειναν κενές κατά τη διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης.