Η αντίστροφη μέτρηση πλέον έχει ξεκινήσει για τους υγειονομικούς που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν σκοπεύουν να το κάνουν ούτε στη συνέχεια, τραβώντας το σχοινί στα άκρα.

Η πλειοψηφία των υγειονομικών που το έχει κάνει σε ποσοστό ξεπερνάει το 70%. Αυτή είναι η αλήθεια. Μη ξεχνάμε ότι το σύνολο των εργαζομένων μόνο στα νοσοκομεία της Αχαΐας είναι πάνω από 3.000 άτομα. 

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο οι ανεμβολίαστοι είναι κοντά στους 200 εργαζόμενους (ίσως και λίγο παραπάνω), στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα κοντά στους 300, στο Καραμανδάνειο κοντά στους 30, στο νοσοκομείο του Αιγίου κοντά στους 50, και κοντά στους 20 στο νοσοκομείο των Καλαβρύτων.

Οι υπόλοιποι από τους 1.000 υγειονομικούς που υπολογίζεται σε όλη την Αχαΐα ότι δεν το έχουν κάνει εργάζονται σε κέντρα υγείας και πρωτοβάθμιες δομές. Ο ακριβής αριθμός τους όμως αναμένεται να οριστικοποιηθεί από την Δευτέρα.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες που πλησιάζει η στιγμή στο να βγουν στην αναστολή εργασίας, υπάρχει ένας αριθμός που αναμένεται να το κάνει μέσα στο Σαββατοκύριακο, προχωρώντας στην πρώτη δόση.

Επίσης, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το ζήτημα των αιτήσεων εξαίρεσης που έχουν υποβληθεί και οι οποίες είναι να περάσουν από τις αντίστοιχες τριμελείς επιτροπές. Πάντως, είναι δεδομένο ότι οι αντιεμβολιαστές είναι ανυποχώρητοι και το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς δύσκολα θα αλλάξει στάση.

Στο πλευρό τους έχουν στην ουσία και το σύνολο σχεδόν των σωματείων που σχετίζονται με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στις δομές υγείας τα οποία προχώρησαν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και σε κινητοποιήσεις που με ανακοινώσεις τους τάσσονται μαζί τους στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει, τονίζοντας ότι είναι υπέρ του εμβολίου, αλλά κατά της υποχρεωτικότητας του μέτρου. 

Ωστόσο, το δεδομένο είναι ότι οι υγειονομικοί που είναι να βγουν σε αναστολή είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ στα νοσοκομεία και στις δομές της υγείας της περιοχής. Ο πίνακας με τα στοιχεία από την εφημερίδα "Καθημερινή" για όλα τα νοσοκομεία και τις δομές της χώρας είναι χαρακτηριστικός και μαρτυράει την αλήθεια των αριθμών.