Την τιμητική τους είχαν για τους Πατρινούς το φετινό καλοκαίρι τα παραθεριστικά μέρη της Ναυπακτίας και της Δωρίδας, με τους αντίστοιχους νομούς την Αιτωλοακαρνανία και την Φωκίδα, να κερδίζουν ένα σημαντικό κομμάτι του λέοντος στην πίτα του εσωτερικού τουρισμού.

Για παράδειγμα, η Ναύπακτος τις μέρες του Αυγούστου ήταν γεμάτη από κόσμο, στα καταστήματα της τόσο στα παραλιακά όσο και στο κέντρο με δυσκολία μπορούσε να βρει κανείς τραπέζι για να κάτσει, ενώ οι κρατήσεις από τα μέσα Ιουλίου ήταν στο φουλ.

Παρόμοια όμως ήταν η τουριστική κίνηση που επικρατούσε και σε άλλα γειτονικά μέρη της Στερεάς Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στο Κρυονέρι της Αιτωλοακαρνανίας, στην Χιλιαδού και στο Μοναστηράκι της Φωκίδας, ενώ αρκετό κόσμο είχαν και φέτος η Ιτέα, η Ερατεινή, το ιστορικό Γαλαξίδι και τα όμορφο νησάκι Τριζόνια.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα κοντινά μέρη της Στερεάς Ελλάδος έχουν μπει για τα καλά στη συνείδηση των Πατρινών στις επιλογές τους για διακοπές και αναψυχή, γνωρίζοντας ότι εκεί θα βρουν αρκετά καλές δομές και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών.

Ειδικότερα, τη φετινή σεζόν οι τιμές των καταλυμάτων στη Ναυπακτία και στη Δωρίδα, ήταν αρκετά χαμηλές, λόγω των καταστάσεων, αλλά και της ζημιάς που έφεραν στον τουρισμό της περιοχής οι εργασίες στον Ισθμό που είχαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του, με σκάφη που είχαν σαν προορισμό τους μέρη, όπως το Γαλαξίδι και τα Τριζόνια να μην μπορούν να περάσουν.


Την πτώση αυτή των τιμών αξιοποίησαν αρκετοί Πατρινοί, αλλά και Αθηναίοι, όπως και αρκετός κόσμος που βρέθηκε σε αυτά τα μέρη προερχόμενος από την Βόρεια Ελλάδα. Ρόλο βέβαια σε όλο αυτό έπαιξαν οι αυτοκινητόδρομοι της Ιόνιας και της Εγνατίας οδού που αποδείχτηκαν ένα μεγάλο αβαντάζ για τον τουρισμό στην Δυτική Ελλάδα.

Έτσι, όσοι από τους Πατρινούς επέλεξαν κοντινά μέρη για τις διακοπές τους, φεύγοντας όμως από τον νομό και την Πελοπόννησο, πέρασαν απέναντι στη Στερέα Ελλάδα, απολαμβάνοντας τις παραλίες και το φυσικό τοπίο της περιοχής.

Συμπερασματικά, πέρα από την Ναυπακτία που είχε πάντοτε μία σημαντική τουριστική δυναμική φαίνεται ότι η Αιτωλία, η Ακαρνανία και η Δωρίδα έχουν ξεκινήσει να αποκτούν ένα σημαντικό έδαφος στο θέμα του εσωτερικού τουρισμού, δίνοντας την δυνατότητα στην Δυτική Ελλάδα να έχει στα χέρια της ένα ακόμα πλεονέκτημα για τον τουρισμό της πέρα από την Ηλεία που εξακολουθεί να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα αυτόν.