Ξυπνούν και κοιμούνται με το βλέμμα στραμμένο στους αριθμούς των εμβολιασμών που γίνονται και στα κρούσματα που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το "μπλοκάρισμα" των μη εμβολιασμένων στους κλειστούς χώρους ήρθε για να επιβεβαιώσει στους επαγγελματίες της εστίασης αυτό που γνώριζαν άτυπα από τα μέσα περίπου του καλοκαιριού.

Η εμπορική δυναμική των μαγαζιών τους εξαρτάται άμεσα από εδώ και στο εξής από τους ρυθμούς της εμβολιαστικής διαδικασίας. Όμως όσο οι εμβολιασμοί δεν αυξάνονται και αντίθετα αυξάνονται από μέρα σε μέρα τα κρούσματα, τόσο τα πράγματα δυσκολεύουν για τα μαγαζιά τους εν όψει της χειμερινής σεζόν.

«Ευελπιστούμε να δούμε άμεσα τον ρυθμό των εμβολιασμών να ανεβαίνει διαφορετικά τα πράγματα για τα μαγαζιά μας θα είναι αρκετά δύσκολα και πολλοί από εμάς δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε έναν ακόμα χειμώνα μακριά από την κανονικότητα που ξέραμε πριν από την πανδημία» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιάννης Σπυρόπουλος.

«Αυτό που θέλουμε και επιζητάμε είναι να μπορέσουμε να δουλέψουμε κανονικά χωρίς τα προβλήματα αυτά που γνωρίσαμε τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί άμεσα γιατί διαφορετικά η δεξαμενή των πελατών μας θα είναι περιορισμένη, με τους μη εμβολιασμένους να είναι περισσότεροι από τους εμβολιασμένους».

Μεγαλύτερη η "ψαλίδα" για τον κλάδο

Η "ψαλίδα" αυτή ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες είναι ακόμα μεγαλύτερη για τον κλάδο της εστίασης και της αναψυχής.

«Ένα μεγάλο ποσοστό των καταστημάτων μας απευθύνεται κυρίως σε νεαρές ηλικίες.

Στις νεαρές ηλικιακές κατηγορίες είναι γνωστό ότι ο ανεμβολίαστος πληθυσμός είναι ακόμα μεγαλύτερος από τις άλλες ηλικίες, όπου εκεί οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει από αρκετούς μήνες πριν.

Το ποσοστό των ανεμβολίαστων στις ηλικίες που απευθυνόμαστε εμείς, ξεπερνάει το 50%. Καταλαβαίνετε οπότε το πρόβλημα που δημιουργείται για την εμπορική δυναμική των μαγαζιών μας σε περίπτωση που δεν αυξηθούν άμεσα οι εμβολιασμοί» τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος.

«Είναι ένα θέμα για το οποίο εμείς στην εστίαση δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, ούτε γνωρίζουμε το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε. Είναι ζήτημα σε μεγάλο βαθμό κυρίως επικοινωνιακό που θα πρέπει να χειριστούν σωστά οι αρμόδιοι για να έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα».


Χωρίς περιορισμούς η χωρητικότητα

Αν πάντως αυξηθεί γρήγορα η εμβολιαστική διαδικασία, τότε το… όραμα της επιστροφής στην κανονικότητα για την εστίαση τείνει να γίνει πραγματικό. «Είναι θετικό ότι δεν θα υπάρχουν πλέον περιορισμοί στην χωρητικότητα για τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης» τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος.

«Μένει να δούμε τι θα γίνει γιατί είναι γεγονός ότι πολλοί από τους συναδέλφους, έχοντας τόσους μήνες κλειστά τα μαγαζιά τους δεν αντέχουν άλλο. Είμαστε έτσι όλοι σε στάση αναμονής, αβεβαιότητας και ελπίζουμε…».