Γνωρίζοντας ότι τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν μετά τις φωτιές στον νομό μας είναι τεράστια, σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, ελαιοκαλλιεργητές, αμπελοκαλλιεργητές, μα και σε παραγωγούς ρετσινιού, σύκων, οπωροφόρων δέντρων στην Εύβοια και στους γειτονικούς μας νομούς Ηλείας – Αρκαδίας – Μεσσηνίας – Λακωνίας, θέλουμε να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας με κάθε τρόπο. Παράλληλα να πούμε στους συναδέλφους που είχαν καταστροφές ότι καλό είναι να αγωνιστούν πρώτα – πρώτα να αποζημιωθούν ή οποιεσδήποτε ζημιές στο 100%.

Ο αγροτικός μας Σύλλογος θα είναι δίπλα τους σε όποια ενέργεια χρειαστεί, θα δυναμώσει τις φωνές τους και θα διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Τι ακριβώς εννοούμε. Επειδή οι ευθύνες του κράτους είναι τεράστιες και τα αποτελέσματα της λανθασμένης νομοθεσίας διαχρονικά των κυβερνήσεων σχετικά με την διαχείριση του φυσικού μας πλούτου τα βλέπουμε στην πράξη να οδηγούν στην καταστροφή. Επειδή πάντα ισχυρίζονταν οι νομοθέτες ότι προστατεύουν τα δάση και την άγρια ζωή, ότι προτεραιότητά τους είναι η αειφορική και σωστή διαχείριση των δασών, στην πράξη αποδείχθηκε η βασική αιτία για την ολοκληρωτική καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα (υγεία – καιρικές συνθήκες – αισθητική – οικονομία). Οι υπηρεσίες πλέον των δασαρχείων είναι στα γραφεία τους και δεν προλαβαίνουν να είναι στα δάση. Γιατί μετατράπηκε η πιο σημαντική υπηρεσία για την βιωσιμότητα των δασών σε καθαρά γραφείο-κρατική υπηρεσία και όσοι υπάλληλοι κι αν είναι δεν προλαβαίνουν; Πριν περίπου 5 χρόνια, κάποιοι ‘ειδικοί’ αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν αεροφωτογραφίες του 1940 – 1945 από την ελληνική επικράτεια, για να στηρίξουν έτσι μια νομοθεσία καθαρά εισπρακτική και βολέματος επαγγελμάτων που από την εποχή της οικονομικής κρίσης 2008 – 2009) έμειναν χωρίς δουλειά αφού σταμάτησε η οικοδομή. Σκέφτηκαν λοιπόν, απλά απλά «δεν βγάζουμε την μισή Ελλάδα δασική και παραπάνω»; Κι όποιου ιδιόκτητη τα χωράφια παρουσιάζονται στους χάρτες δασικά, για το κάθε αγροτεμάχιο, να πληρώνει παράβολα, τοπογράφους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες, δικηγόρους και με αίτησή τους στα κατά τόπους δασαρχεία να ζητά τον αποχαρακτηρισμό της έκτασής του που φαίνεται δασική. Δυστυχώς ο κόσμος δεν αντέδρασε και μπήκε σε αυτή τη διαδικασία με αποτέλεσμα να φρακάρουν τα δασαρχεία από αιτήσεις. Και ρωτάμε. Αν υπήρχε φωτογραφία του 1821 θα την χρησιμοποιούσαν; Πιστεύουμε πως, ναι. Θα ισχυριζόντουσαν ότι ο Δράμαλης έκαψε τα σπαρτά γιατί ήταν δασικά και τα καλλιέργησαν οι Έλληνες επαναστάτες για να τα καταπατήσουν παράνομα.

Εφόσον κατάφεραν να διώξουν μέσα από το δάσος τους ντόπιους με ένα κάρο δικαιολογίες που τους έλεγαν επιστήμονες που έβλεπαν δάσος μόνο στον χάρτη και εκεί από τις 9 το πρωί μέχρι τις 1 το μεσημέρι, να τα αποτελέσματα. Ξέρετε από πρώτο χέρι ότι απαγορευόταν να κόψεις τα ξερά δέντρα, να ‘κλαρίσεις πουρνάρια’, να φτιαχτούν αντιπυρικές ζώνες κ.λ.π. το μεγαλύτερο κατόρθωμα όλων αυτών των επιστημόνων που εισηγούνταν και οι κυβερνήσεις νομοθετούσαν, είναι το εξής.
Εδώ και αιώνες ο άνθρωπος από γενιά σε γενιά κατάφερνε και τιθάσευε την φωτιά σε σημείο που με τέχνη μετέτρεπε τα ξύλα σε κάρβουνο για την λειτουργία ψησταριών ‘μπάρμπεκιου’. Λοιπόν, πριν τουλάχιστον 10 χρόνια για να φτιάξει ένας ξυλοκόπος καμίνι για κάρβουνο έπρεπε να έχει άδεια από το δασαρχείο. Μέσα στα απαιτούμενα χαρτιά για να βγάλει την άδεια το δασαρχείο, ήταν προσκόμιση αποδεικτικού, ότι ο ξυλοκόπος που θα επιβλέπει το καμίνι για τουλάχιστον 2 – 3 μήνες, ΕΧΕΙ ΧΗΜΙΚΗ ΤΟΥΑΛΕΤΑ. Από εδώ και μετά, τι άλλο να πούμε; Η μόνη δικαιολογία είναι ότι οι βουλευτές δεν ξέρουν τις περισσότερες φορές τι ψηφίζουν, εφόσον εισάγονται για ψήφιση τροπολογίες τελευταία στιγμή, μέσα στις τροπολογίες, που δεν προλαβαίνουν ούτε να τις διαβάσουν. Ποιος να φτιάξει κάρβουνο πλέον; Κανείς. Καταντήσαμε να κάνουμε εισαγωγή από βαλκανικές χώρες κάρβουνο για να ψήσουμε μία μπριζόλα! Θα μας πείτε εδώ, δεν είναι ελληνική η μπριζόλα, το εισαγόμενο κάρβουνο σας βλάπτει; Τέλος πάντων, σαν Σύλλογος προτείνουμε να εγκαταλείψουν άμεσα οι ειδικοί και οι νομοθέτες αυτό το μοντέλο «αειφορικής διαχείρισης του φυσικού μας πλούτου» και να αλλάξουν τακτική και σχέδια για να γλυτώσουμε τα υπόλοιπα δάση από σίγουρη καταστροφή. Επειγόντως πρέπει να συμβουλευτούν και να κάνουν πράξη ότι τους πουν οι ηλικιωμένοι αγρότες – κτηνοτρόφοι, που πέρασαν μια ζωή μέσα στους λόγγους και τα δάση, οι ξυλοκόποι και οι μελισσοκόμοι, οι ρετσινοπαραγωγοί κ.λ.π. Μην τα φορτώνουν όλα στην κλιματική αλλαγή, γιατί δεν έχουν δίκιο.

Οι πρακτικές διαχρονικά και παγκόσμια για αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων με μόνο σκοπό το κέρδος, προκάλεσαν την κλιματική αλλαγή. Επειδή η φύση πλέον μόνη της δεν μπορεί άλλο την καταστροφή που έκανε ο άνθρωπος με την βιομηχανική επανάστασή του σε στεριά – θάλασσα κι αέρα, αρχίζει να τρελαίνεται. Καύσωνας και ανομβρία εδώ στις μεσογειακές χώρες, πλημμύρες και κατολισθήσεις αλλού. Τα έχουμε αναλύσει και πάλι με προηγούμενες ανακοινώσεις μας. Πάντως, αυτό που έλεγαν παλιότερα σαν παράδειγμα οικονομικής αστάθειας, ότι «αν φτερουγίζει μια πεταλούδα στην Ασία, στην Ευρώπη προκαλεί τυφώνα», τα καταφέραμε να ισχύει στην πραγματικότητα με τις καιρικές συνθήκες. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για χρονοτριβή και αναλύσεις ειδικών που στην ουσία έχουν αποτύχει. Δεν προσπαθούμε να υποβαθμίσουμε την γνώση – την έρευνα – την μελέτη – την στατιστική. Ίσα ίσα που αυτά είναι τα εργαλεία που θα αποτρέψουν την απώλεια των υπόλοιπων εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών. Την πρακτική εφαρμογή τους πρέπει να αλλάξουμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε πάλι στους νομοθέτες την προστασία και διαχείριση του πλούτου της Ελλάδας χωρίς την κατά τόπους ενεργώ παρουσία των ντόπιων κατοίκων, της νεολαίας που θα πρέπει να ζήσει μέσα στην μαυρίλα και την στάχτη. Πρώτη δουλειά λοιπόν, που προτείνουμε προς κάθε κατεύθυνση (Δήμους – Περιφερειάρχες – Υπουργεία – Βουλευτές) είναι να δοθεί η αρμοδιότητα και η οικονομική στήριξη στους Δήμους που έχουν καταστροφές, να μπορέσουν να κάνουν άμεσα καθαρισμό – κόψιμο των καμένων δέντρων, να φτιαχτούν αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα με τα καμένα δέντρα και τα υπόλοιπα να καταλήξουν για καυσόξυλα. Δεν πρέπει να πάει ούτε κλαράκι χαμένο. Πώς θα το κάνουν αυτό το τεράστιο έργο οι Δήμοι; Να προσλάβουν τους ντόπιους της κάθε περιοχής που τώρα είναι στην κυριολεξία άνεργοι.

Με την ανάλογη χρηματοδότηση των Δήμων, τουλάχιστον αυτοί οι άνεργοι να έχουν το μεροκάματό τους και την ασφάλισή τους για ένα διάστημα το λιγότερο 2 χρόνων, δηλαδή, να φροντίζουν το δάσος που θα αναγεννηθεί και παράλληλα τις καλλιέργειές τους, μέχρι να εσοδέψουν. Αγρότες με καμένες καλλιέργειες δέντρων, κτηνοτρόφους με καμένους στάβλους και ζώα κ.λ.π. Αυτοί είναι και οι μόνοι που θα ενδιαφερθούν πραγματικά για να γίνει σωστή δουλειά για το καλό του τόπου τους, που θα παραμείνουν στα χωριά τους, να συνεχίσουν τη ζωή τους με την σιγουριά ότι η φύση με την πρώτη βροχή θα γεννήσει πάλι την ζωή.

Μην ακούσουμε για προγράμματα για να γίνουν αυτές οι δουλειές μέσω Σ.Δ.Ι.Τ., μην ακούσουμε για Μ.Κ.Ο., μην ακούσουμε για εργολάβους και άλλους επιτήδειους, μην ακούσουμε για ανάθεση εργολαβίας γιατί θα ξεσηκωθούμε. Φτάνει πια είπαμε αυτή η κατάσταση. Αν δοθούν εργολαβίες ‘αποκατάστασης και αναδάσωσης’ θα έχετε και το κρίμα στο λαιμό σας για τα επόμενα δάση που θα καούν!!! Για να βγάλουν κέρδη οι εργολάβοι – ευεργέτες που θα τα ‘αποκαταστήσουν’. Δεν γίνεται να ενδιαφερθούν οι εργολάβοι για την «βιωσιμότητα και την αειφορική διαχείριση του δάσους». Αυτοί άρπα κόλλα θα τελειώσουν τη δουλειά που θα τους πουν τα γραφεία με τους ‘ειδικούς’ για να πάρουν τα λεφτά.
Τα ξέρουμε, τα έχουμε ζήσει. Δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε το ίδιο λάθος πάλι. Δεν πρέπει να χαθεί άλλο δέντρο, όπως δεν πρέπει να χαθεί άλλη ανθρώπινη ζωή. Επιτέλους, οι αρμόδιοι να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις μας. Όπως λέει και το διαφημιστικό στην τηλεόραση: Μην παίζουν με τη φωτιά, γιατί η φωτιά δεν παίζει!