Η υποβάθμιση για τη συνοικία των Προσφυγικών και την πλατεία Ελευθερίας συνεχίζεται, με τους κατοίκους της περιοχής να έχουν γίνει θεατές μιας κατάστασης που τους αναγκάζει να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη γειτονιά στην οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Ήδη, άλλωστε, αρκετοί από αυτούς το έχουν κάνει και εφόσον η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και δεν αλλάξει κάτι, είναι σίγουρο ότι θα φύγουν και οι λιγοστοί που έχουν απομείνει.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της συνοικίας το μεγαλύτερο πλέον πρόβλημα για αυτούς, ύστερα από την παραβατικότητα που κυριάρχησε τα περασμένα χρόνια, με τις δεκάδες κλοπές και διαρρήξεις, είναι το ζήτημα της διακίνησης των ναρκωτικών.

Ορισμένοι από τους Ρομά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στη γραφική και όμορφη γειτονιά των Προσφυγικών, έχουν μετατρέψει τα σπίτια τους σε στέκια διακίνησης ουσιών, μοιράζοντας τες σε ανθρώπους εθισμένους που πηγαίνουν από εκεί για να πάρουν την δόση τους. 

Πρόκειται για Ρομά, αλβανικής κυρίως καταγωγής, που έχουν έρθει στα Προσφυγικά τα τελευταία δύο χρόνια και οι οποίοι προέρχονται από τον καταυλισμό στον Ριγανόκαμπο, έχοντας φύγει από τις παράγκες για να εγκατασταθούν σε σπίτια.

Το "ωραίο" είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις αυτό έχει γίνει με τη στήριξη της πολιτείας και του κράτους, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής των μελών της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας.

Βέβαια στόματα για συγκεκριμένες καταγγελίες δεν ανοίγουν για ευνόητους λόγους, όμως η αστυνομία γνωρίζει το όλο θέμα καλά, δείχνοντας ωστόσο μία στάση ανοχής, προφανώς στηριζόμενη σε μία συγκεκριμένη τακτική που ακολουθεί για να ελέγχει καταστάσεις.

Χρήση σε δημόσια θέα

Όμως η ουσία για τους κατοίκους των Προσφυγικών είναι ότι τα πράγματα τείνουν να γίνουν ανεξέλεγκτα στη γειτονιά τους, έχοντας γίνει θεατές αρκετές φορές περιστατικών χρήσης ουσιών σε δημόσια θέα, ακόμα και στα σημεία που παίζουν τα παιδιά τους.

Τοξικομανείς που μη έχοντας άλλο πράγμα στο μυαλό τους από το να κάνουν τη δόση τους, καταφεύγουν σε χρήση, είτε στα σοκάκια της συνοικίας, είτε ακόμα και στη πλατεία Ελευθερίας.

Αρκετοί από τους γονείς που μένουν ακόμα στα Προσφυγικά τονίζουν ότι πλέον φοβούνται να αφήσουν τα παιδιά τους να παίξουν ανέμελα στην πλατεία ή στους δρόμους, μη γνωρίζοντας τι μπορεί να τους συμβεί.