Ο κατώτατος μισθός σε ένα κράτος είναι δείκτης της ποιότητας ζωής, του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο η ΕΕ έχει ευθύνη να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς για όλα τα κράτη.

Ο κατώτατος μισθός είναι η χαμηλότερη αμοιβή που οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν στους εργαζομένους τους. Παρ’ ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ παρέχουν κάποιο είδος κατώτατου μισθού σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκούν για να καλυφθούν τα έξοδα διαβίωση του εργαζομένου. Σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν το διάστημα πριν τη πανδημία και συγκεκριμένα, το 2018, περίπου εφτά στους δέκα εργαζομένους με κατώτατο μισθό δυσκολεύτηκαν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

Ο αριθμός είναι τρομακτικός αν αναλογιστούμε ότι η Ευρώπη, κατά μέσο όρο, βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις παγκόσμια όσον αφορά στο βιοτικό της επίπεδο.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που μας δίνει το Ευρωκοινοβούλιο είναι ότι την περίοδο της πανδημίας, εργαζόμενοι όπως νοσηλευτές και παιδαγωγοί εργάζονται στην πλειοψηφία τους με τον κατώτατο μισθό.

1 στους 10 Ευρωπαίους εργαζόμενους βρίσκεται στο όριο της φτώχειας.

Και δυστυχώς από εδώ δεν λείπει και η ανισοτιμία μεταξύ των φύλων, καθώς οι γυναίκες αποτελούν το 60% των αμοιβόμενων με κατώτατο μισθό.
Βουλγαρία 312 ευρώ- Λουξεμβούργο 2.142 ευρώ και η Ελλάδα κάπου στη μέση

Το πρόβλημα εμφανίζεται πιο σύνθετο. Υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στους κατώτατους μισθούς. Εδώ βέβαια πρέπει να ληφθεί υπόψη και το κόστος ζωής σε κάθε κράτος. Η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο κατώτατο μισθό. Από την άλλη το Λουξεμβούργο έχει τον υψηλότερο κατώτατο, την ίδια στιγμή που είναι στις πρώτες θέσεις των ακριβότερων χωρών για να ζήσει κανείς.

Η Ελλάδα σε σχέση με το ύψος του κατώτατου μισθού βρίσκεται στη μέση της κατάταξης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Από 1η Ιανουαρίου του 2022 ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ το μήνα μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης.
Τι κάνει το Ευρωκοινοβούλιο για να διασφαλίσει επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ

Τον Νοέμβριο του 2017, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Κομισόν διακήρυξαν από κοινού τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δίκαιους μισθούς, ως έκτη αρχή του ευρωπαϊκού πυλώνα.

Τον Οκτώβριου του 2019, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που καλεί την Επιτροπή να προτείνει ένα νομικό μέσο το οποίο θα διασφαλίζει ότι κάθε εργαζόμενος στην Ένωση διαθέτει έναν ελάχιστο μισθό.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, το Ευρωκοινοβούλιο υπογράμμισε ότι η οδηγία για επαρκείς μισθούς οφείλει να συμβάλει στην καταπολέμηση της φτώχειας των εργαζομένων και στην προαγωγή των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το 2020, η Κομισόν δημοσίευσε μια πρόταση οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση που, όπως αναφέρει, αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων αλλά και στον περιορισμό του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, στην ενίσχυση των κινήτρων για εργασία και στη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού στην Ενιαία Αγορά.

Η πρόταση δεν ορίζει το επίπεδο των κατώτατων μισθών αλλά είναι οδηγία για μισθούς που θα βρίσκονται σε επαρκές επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες καθώς και τις περιφερειακές και τομεακές διαφορές, σημειώνει η οδηγία

Η επιτροπή απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου εξετάζει την πρόταση της Επιτροπής και αναμένεται να την ψηφίσει τον Σεπτέμβριο του 2021.