Ο λιναρόσπορος χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που δεν απαντάται σε άλλους ευρέως γνωστούς ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Ο συνδυασμός της υψηλής περιεκτικότητας αυτού σε ω-3 λιπαρά οξέα, σε λιγνάνες και σε υδατοδιαλυτές ίνες ευθύνεται για τα πολλαπλά οφέλη του στην ανθρώπινη υγεία.

Συγκεκριμένα, ο λιναρόσπορος προστατεύει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, ασκεί αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνει τη πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου και βελτιώνει τη λειτουργικότητα του εντέρου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πιθανή επίδραση της κατανάλωσης λιναρόσπορου στη βελτίωση της χαρακτηριστικής συμπτωματολογίας που συνοδεύει την εμμηνόπαυση. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν είναι πλήρως ξεκάθαρα, με κάποιες μελέτες να δείχνουν σημαντικά οφέλη και μείωση των εξάψεων της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, ενώ άλλες πάλι δεν υποστηρίζουν ανάλογα ευρήματα.
Οι επιδράσεις των επιμέρους συστατικών του λιναρόσπορου στα επίπεδα των οιστρογόνων είναι ποικίλες και πολλές φορές αντικρουόμενες, με αποτέλεσμα να μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει η μη σαφώς τεκμηριωμένη θετική επίδραση της κατανάλωσής του στη διαχείριση της συμπτωματολογίας της εμμηνόπαυσης.

Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδικότητα κάθε οργανισμού η κατανάλωση λιναρόσπορου πιθανά να μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των χαρακτηριστικών εξάψεων σε κάποιες γυναίκες, ενώ να μην επιδρά στην ένταση αυτών σε κάποιες άλλες.
Παρόλα αυτά, ο λιναρόσπορος χάρις στο μοναδικό διατροφικό προφίλ που διαθέτει μπορεί να παρέχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία οποιουδήποτε καταναλωτή.

Πηγή: neadiatrofis.gr