Τα σχολεία σε λίγες μέρες από σήμερα ξεκινούν τα δια ζώσης μαθήματα, σε μία περίοδο που η μετάλλαξη Δέλτα έχει σχεδόν κυριαρχήσει στην ανοικτή κοινότητα, με την μεταδοτικότητα της να είναι ακόμα πιο αυξημένη στους κλειστούς χώρους.

Είναι λογικό οι γονείς να σκέφτονται από τώρα για τα παιδιά τους, γνωρίζοντας ότι αυτά θα χρειαστούν να συναθροιστούν σε κλειστούς χώρους λίγων τετραγωνικών, με πάνω από 20 και 25 άτομα, το πως θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την πανδημία και αν θα πρέπει να τους κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς ένα μεγάλο μέρος των μαθητών είναι μαθηματικά βέβαιο με τη μεταδοτικότητα που έχει η μετάλλαξη Δέλτα να νοσήσει κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς, εφόσον η διασπορά δεν σταματήσει να εξαπλώνεται.

Οι συστάσεις της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας, αλλά και του συνόλου σχεδόν των επιστημόνων της χώρας για το θέμα του εμβολιασμού στις παιδικές ηλικίες είναι ξεκάθαρες. Τα παιδιά άνω των 12 ετών θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, αφού είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να προστατευθούν από τον ιό.

Ο εμβολιασμός στα παιδιά βέβαια, δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός (ούτε καν για την γρίπη δεν ισχύει το υποχρεωτικό εμβόλιο), όμως πλέον χρειάζεται και ίσως είναι αναγκαίος, από τη στιγμή που ένα ποσοστό των ενηλίκων δεν έχει κάνει το εμβόλιο και επιμένει στη στάση του, βάζοντας ένα φράγμα στο κτίσιμο του τείχους της ανοσίας.

Η Άννα Μαστοράκου προέδρος του ιατρικού συλλόγου της Πάτρας τονίζει πάνω στο όλο θέμα. «Αυτό που θα πρέπει να υπογραμμίσουμε εξ αρχής είναι ότι τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Είναι αναγκαίο για την προστασία τους από τη στιγμή που θα βρεθούν σε κλειστούς χώρους, με πολλά άτομα. Από εκεί και πέρα οι γονείς που έχουν παιδιά άνω των 12 ετών θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά το ζήτημα του εμβολιασμού τους, εφόσον θέλουν να προστατεύουν τα ίδια, αλλά και τα πρόσωπα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Ο ιός δεν είναι ίδιος για όλους

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιός δεν έχει την ίδια συμπεριφορά σε όλους τους νοσούντες και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις παιδιών που έχουν νοσήσει σοβαρά, μένοντας για μέρες στα νοσοκομεία. 

Υπάρχουν, επίσης, ολοένα και περισσότερες μελέτες που αναφέρονται στις επιπτώσεις και στα κατάλοιπα που σε ορισμένες περιπτώσεις αφήνει πίσω του ο ιός στα παιδιά που προσβάλει, δημιουργώντας τους χρόνια προβλήματα.

Η σύσταση της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας για το εμβόλιο στα παιδιά είναι ισχυρή και είναι ξεκάθαρα υπέρ του εμβολίου. Για αυτό και ολοένα και περισσότερες χώρες ανοίγουν την εμβολιαστική διαδικασία σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες για την προστασία τους.

Είναι κάτι λοιπόν που οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά και να αποφασίσουν. Και να μην ξεχνούν ότι η νόσος δεν είναι ίδια για όλους… ». Σημειώνουμε ότι με βάση τις έρευνες και τις επιστημονικές μελέτες τα εμβόλια, ειδικότερα αυτά της mRNA, είναι απόλυτα ασφαλή για τα παιδιά.