H ΕΙΝΑ αναφέρει σε ανακοίνωση:

Το εμβόλιο είναι το βασικό όπλο ανάσχεσης της πανδημίας. Μειώνει αποδεδειγμένα τόσο τη μεταδοτικότητα όσο και τη βαριά νόσηση, ακόμα και σήμερα που οι μεταλλάξεις κυριαρχούν. Αυτά αποτελούν δεδομένα αδιαμφισβήτητα. Άλλωστε, η βασική αιτία που η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει είναι η αποστέρηση των εμβολίων από το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού (μόνο 25% του είναι πλήρως εμβολιασμένο) λόγω της εμπορευματοποίησης ενός δημόσιου αγαθού που θα έπρεπε να διανέμεται δωρεάν και ισότιμα σε όλες τις χώρες. Αδιαμφισβήτητο επίσης δεδομένο αποτελεί ότι για την ανάσχεση της πανδημίας δεν αρκεί μόνο ο εμβολιασμός αλλά και η εκτεταμένη ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση, τα μέτρα προστασίας στα ΜΜΜ, τους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης.

Την κύρια ευθύνη για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας έχει η κυβέρνηση που ούτε εξασφάλισε επαρκείς εμβολιαστικές υποδομές ούτε προώθησε αποφασιστικά μια αναγκαία καμπάνια ενημέρωσης και πειθούς για την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού. Ενίσχυσε μάλιστα τις αμφιβολίες και τη διστακτικότητα με τις αντι -επιστημονικές της παλινωδίες, τα μπρος-πίσω στη διαχείριση της πανδημίας , τις αρλουμπολογίες των τηλε-ειδικών. Με δική της ευθύνη και επιλογή υπερπροβάλλονται οι παρενέργειες των εμβολίων σε σχέση με τα πλεονεκτήματά τους. Με δική της επιλογή δίνεται ελεύθερο βήμα σε αρνητές, κάθε λογής σκοταδιστές και συνωμοσιολόγους, καλλιεργείται ο διχασμός σε «εμβολιαστές» και «αντι-εμβολιαστές», προωθείται ο κοινωνικός αυτοματισμός και το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης».

Την αποκλειστική ευθύνη για την καταστροφική πορεία της πανδημίας στη χώρα μας έχει η κυβέρνηση, όπως και για την «παράλληλη πανδημία» της υπόλοιπων παθήσεων λόγω της μετατροπής του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου εδώ και δύο χρόνια. Με δική της απόφαση από 1η Σεπτέμβρη θα προκληθεί χάος στα νοσοκομεία με χιλιάδες υγειονομικούς να βγαίνουν σε διαθεσιμότητα εν μέσω τέταρτου κύματος.

Τα αντιφατικά αντι-επιστημονικά μηνύματα που εκπέμπει η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας δεν πρέπει να μας οδηγούν σε λάθος σκέψεις. Η εργαλειακή χρήση και εν τέλει ο εξευτελισμός της ίδιας της επιστήμης για να εξυπηρετηθούν κυβερνητικά συμφέροντα δεν πρέπει να μας οδηγεί στην αμφισβήτηση της αντικειμενικής επιστημονικής αλήθειας. Διαχωρίζουμε πλήρως τη θέση μας από τις αντι-εμβολιαστικές «πρωτοβουλίες» και τις «συγκεντρώσεις» σε νοσοκομεία του νομού μας.

Βασικό καθήκον των σωματείων και των συλλογικών φορέων, πέρα από την αποκάλυψη και την καταγγελία των εγκληματικών κυβερνητικών ευθυνών στη διαχείριση της πανδημίας που έχει στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, πέρα από την διεκδίκηση μέτρων για την ουσιαστική θωράκιση του ΕΣΥ, είναι και η αντιπαράθεση με ακροδεξιά σκοταδιστικά ρεύματα και αντιλήψεις που μας γυρίζουν αιώνες πίσω και εκμεταλλεύονται την ανασφάλεια, την αμφιβολία, την ελλιπή ενημέρωση των συναδέλφων. Βασικό κριτήριο για εμάς είναι το συλλογικό συμφέρον και όχι η αποθέωση των «ατομικών δικαιωμάτων».

Καλούμε τους συναδέλφους να στρέψουν τη δικαιολογημένη αγανάκτησή τους απέναντι στην κυβέρνηση, σε δημιουργικές και αποτελεσματικές διεκδικήσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι σε ανέξοδα «αντάρτικα» απέναντι στο εμβόλιο που βολεύουν την κυβέρνηση να συνεχίσει ανενόχλητη το καταστροφικό της έργο, το διχασμό και τη δυσφήμιση του κλάδου μας που ήδη μετράει νεκρούς. Είναι άδικο να λοιδορείται ένας κλάδος που έχει απ’ τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε σχέση με άλλες χώρες και που ειδικά στο ιατρικό προσωπικό ξεπερνά το 90%.

Καλούμε ακόμα και τώρα την κυβέρνηση να εφαρμόσει το αυτονόητο που η Επιτροπή Βιοηθικής έχει συστήσει

Καλούμε ακόμα και τώρα την κυβέρνηση να εφαρμόσει το αυτονόητο που νόμος προβλέπει: την πλήρη και εξατομικευμένη ενημέρωση του προσωπικού από τα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων (Επιτροπές Λοιμώξεων)

Να μην τους επιτρέψουμε να βάλουν από την πίσω πόρτα τους ιδιώτες στο ΕΣΥ, με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό μας

Καμιά απόλυση υγειονομικών

Δεν καταθέτουμε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης – Δεν δίνουμε κανένα πάτημα για να απολυθούν εργαζόμενοι με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό τους