Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε απερίφραστα πως η χώρα της δεν πρόκειται να επαναλάβει ένα πανεθνικό lockdown για τον κορωνοϊό στο μέλλον.

Αισιόδοξη για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα υπήρξε όπως είπε επιτυχημένη και ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού χαμηλός, η πρωθυπουργός της Δανίας έκανε την παραπάνω διαπίστωση ενώπιον δημοσιογράφων στην Κοπεγχάγη.

Ωστόσο, οι αρχές στη Δανία σχεδιάζουν να προσφέρουν μια τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου στο άμεσο μέλλον, ωστόσο αναζητούν ακόμη τον κατάλληλο χρόνο προκειμένου να πράξουν κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, η δανέζικη κυβέρνηση δήλωσε πως σκοπεύει να δαπανήσει 800 εκατομμύρια κορώνες (106 εκατ. ευρώ) προκειμένου να βοηθήσει την φαρμακοβιομηχανία της χώρας της, Bavarian Nordic A/S να αναπτήξει το δικό της σκεύασμα έναντι του κορωνοϊού. «Έχει δείξει πολύ καλά προκαταρκτικά αποτελέσματα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χεουνίκε.

Τέλος και στις μάσκες σε δημόσιους χώρους στη Δανία

Το υπουργείο Μεταφορών της Δανίας ανακοίνωσε στις 13 Αυγούστου την άρση της υποχρέωσης να χρησιμοποιείται μάσκα στα δημόσια μέσα μεταφοράς, το μοναδικό μέρος όπου απαιτείτο ακόμη, ως συνέπεια των χαλαρώσεων των κανόνων κοινωνικής απόστασης.

«Είμαστε τώρα σε μία κατάσταση (…) όπου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, και επιστρέφουμε σε μια πιο κανονική καθημερινότητα. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να πούμε αντίο στις μάσκες στα λεωφορεία, στα τρένα και στο μετρό», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Μπένι Ένγκελμπρεχτ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Η υποχρέωση, που τέθηκε σε ισχύ στις 22 Αυγούστου 2020. Αρχικά, το μέτρο προβλεπόταν να αρθεί την 1η Σεπτεμβρίου.