Με πιθανή αύξηση του ρυθμού νέων κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα στους επόμενους μήνες βρίσκεται αντιμέτωπη η Σουηδία, ενώ θα πρέπει να διατηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού μέχρι να έχει εμβολιαστεί ένα υψηλότερο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Η Σουηδία, που προγραμματίζει τρίτη δόση εμβολίων, επέλεξε να μην επιβάλει λοκντάουν και βασίστηκε κυρίως σε εθελοντικά μέτρα, κατέγραψε μια ύφεση της πανδημίας στη διάρκεια του καλοκαιριού με λιγοστούς θανάτους και νοσηλείες.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκε ο αριθμός νέων κρουσμάτων και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί καθώς ανοίγουν εκ νέου τα σχολεία και οι πολίτες επιστρέφουν στη δουλειά τους. Και τα τρία σενάριά μας παραπέμπουν σε αυξημένη εξάπλωση στη διάρκεια του φθινοπώρου. Περισσότεροι άνθρωποι εκτιμάται ότι θα χρειαστούν νοσηλεία και ΜΕΘ, αλλά σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με πριν στη διάρκεια της πανδημίας, ανέφερε η Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Ενώ τα κρούσματα στη διάρκεια του καλοκαιριού είναι λιγότερα, η ραγδαία εξάπλωση της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα οδήγησε τις αρχές να καλέσουν τους Σουηδούς να παραμείνουν σε επιφυλακή, ιδιαίτερα καθώς οι χαμηλότερες θερμοκρασίες υποχρεώνουν τους πολίτες να μένουν περισσότερο μέσα στα σπίτια τους.

Η ανακοίνωση αναφέρει επιπλέον ότι οι παρόντες περιορισμοί και συστάσεις, κυρίως για τον περιορισμό των κοινωνικών συναναστροφών, την απομόνωση σε περίπτωση ασθένειας και την τηλεργασία όπου αυτή είναι δυνατή, θα πρέπει να διατηρηθούν μέχρι να έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID περισσότεροι πολίτες.

Περίπου το 65% του ενήλικου πληθυσμού στη χώρα είναι πλήρως εμβολιασμένο. Όταν το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης θα είναι αρκετά υψηλό ώστε το σύστημα υγείας να μην κινδυνεύει να υπερφορτωθεί, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας θεωρεί λογικό να αρθούν τα περισσότερα μέτρα ελέγχου της μόλυνσης παρά την εξάπλωση του ιού, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Σουηδία έχει καταγράψει σημαντικά περισσότερους κατά κεφαλήν θανάτους από την νόσο σε σχέση με τους υπόλοιπους σκανδιναβούς γείτονές της στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά λιγότερους σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.