Ο Οργανισμός Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων άνοιξε την αυλαία του 40ου Φεστιβάλ Πάτρας 2021 – Θεσμός Αρχαίου Δράματος και στον φυσικό του χώρο το Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών με την συγκλονιστική τραγωδία του Ευριπίδη Βάκχες, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, με απόλυτη ασφάλεια και πλήρη τήρηση όλων των υγειονομικών κανονισμών που επιβάλλονται λόγω Covid-19.

Τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου μπορούν να χαρακτηριστούν οι Βάκχες του Ευριπίδη».Έτσι ορίζει η Νικαίτη Κοντούρη την ανεξάντλητη τραγωδία του Ευριπίδη.

Το έργο ήταν μια sui generis τραγωδία, αφού είναι η μοναδική σωζόμενη με διονυσιακό θέμα και συνδίασε συγκλονιστική ένταση και απαράμιλλη τεχνική αρτιότητα.

Παράσταση λιτή και χωρίς καμία διάθεση για εντυπωσιασμούς, καθώς το κείμενο του Ευρυπίδη είναι δυνατό και οι ήρωες κατ’ εξοχήν τραγικοί.

Ο θεός Διόνυσος μεταμφιέζεται σε άνθρωπο και σαν «θηλύμορφος» ξένος επιστρέφει στη γενέθλια πόλη Θήβα, για να καθιερώσει τη λατρεία του.

Είναι ο θεός της ετερότητας, της διαφορετικότητας, της μεταμφίεσης και της αμφισεξουαλικότητας. Ο θεός που καταργεί τα σύνορα που υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους, τόσο του πλούτου όσο και του φύλου, της ηλικίας,ακόμα και τη διαφορά ανάμεσα στην ανθρώπινη και θεία ιδιότητα. Η πόλη που αρνείται την ύπαρξή του θα γνωρίσει τη δύναμη και την κυριαρχία του θεού μέσα από την τιμωρία. Ο ενθουσιασμός των Βακχών θα μετατραπεί σε έναν αιματηρό εφιάλτη.Το σοφόν δ' ου σοφία... Ένας θεός με ανθρώπινη μορφή εδραιώνει τη λατρεία του στη Θήβα: «Είμαι ο Διόνυσος. Ήρθα. Εφανερώθηκα», θα πει και θα εκδικηθεί τη βασιλική οικογένεια της μητέρας του Σεμέλης, που δεν πίστεψε ότι απέκτησε γιο με τον Δία. Η φύση αντιπαρατίθεται στον ορθολογισμό. Η θρησκευτική εμπειρία της βακχείας εξελίσσεται σε τελετουργικό σπαραγμό και ωμοφαγία, παραπέμποντας στον κύκλο του θανάτου και της ανανέωσης. Το αντιθετικό ζεύγος Διονύσου-Πενθέα υποδύθηκαν ο Άκης Σακελλαρίου και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος με εξαιρετικές ερμηνείες σε ένα κατάμεστο Ρωμαϊκό Ωδείο. Το χειροκρότημα του κοινού απέσπασαν και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας), Κωνσταντίνα Τάκαλου (Αγαύη), Δημήτρης Πετρόπουλος (Κάδμος), Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Αγγελιοφόρος) ενώ θετική εντύπωση προκάλεσε και ο χορός των Βακχών με την αρμονίαι και την μυσταγωγία των κινήσεων του.


Οι φωτογραφίες είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.