Οι πάγοι στην Ανταρκτική λιώνουν, όχι μόνο εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής αλλά και διότι το εσωτερικό της γης θερμαίνεται, αποδεικνύει νέα μελέτη. Ο παγετώνας, Thwaites, που είναι ο μεγαλύτερος βρίσκεται στην Ανταρκτική, το λιώσιμο των πάγων τoυ αυξάνει τη στάθμη της θάλασσας.

Η νέα έρευνα λοιπόν, δείχνει ότι τα νερά βράζουν από μέσα και οφείλεται σε μια γεωθερμική θερμότητα. Ο συγκεκριμένας παγετώνας, συμβάλει περίπου στο 4% της ανόδου της στάθμης στη θάλασσα ετησίως. Υπολογίζεται ότι τώρα έχει χάσει περίπου 80 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως. Από την δεκαετία του ’80 έως το 2017 έχει χάσει περίπου 600 δισεκατομμύρια τόνους.

Οι λόγοι του φαινομένου ερευνώνται ακόμη, ωστοσο μια θεωρία δείχνει ότι ίσως να οφείλεται στην μορφολογία που έχει ο παγετώνας, δηλαδή στις πέτρες, στο μήκος του νερού ακόμη και των ποταμών που σχηματίζονται.

Το 2020, οι ερευνητές εξέτασαν όσο πιο βαθιά μπορούσαν την κατάσταση, βλέποντας ότι είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να σταματήσει.

Η θερμότητα στον φλοιό της γης, μπορεί να φτάνει από 200 – 400 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η θερμοότητα μπορεί να φτάνει στον πάτο του παγόβουνου με αποτέλεσμα να μην είναι πια παγωμένη και να δημιουργείται συνεχώς νερό στην επιφάνεια του.

Ως αποτέλεσμα, θα υπάρχει μια τεράστια αλλαγή στους πάγους που θα λιώνουν με τρομακτικό ρυθμό. Ελοχεύει μάλιστα ο κίνδυνος, να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη της θάλασσας τα επόμενα χρόνια.