Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις για τη διαχείριση της αμερικανικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν, προέβη σε νέα ενημέρωση, σχετικά με τις προσπάθειες απομάκρυνσης Αμερικανών και Αφγανών πολιτών, χθες το βράδυ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «ακλόνητη δέσμευση» να οδηγήσουν ασφαλώς, εκτός Αφγανιστάν, τους Αμερικανούς και του ευάλωτους Αφγανούς, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, την ώρα που οι μαχητές Ταλιμπάν απωθούν χιλιάδες απελπισμένους Αφγανούς που προσπαθούν να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις διεύρυναν την «ασφαλή ζώνη» γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η επιχείρηση εξόδου από το Αφγανιστάν θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.

«Παράθυρο» για παράταση της επιχείρησης εξόδου

Ωστόσο, αφήνοντας ένα παράθυρο για παράταση της προθεσμίας είπε: «Θα υπάρξουν συζητήσεις, υποθέτω». «Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», απάντησε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε τι θα κάνει αν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ζητήσουν από την Ουάσινγκτον να παραμείνουν για περισσότερο χρόνο οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

«Θα είμαι ξεκάθαρος. Η απομάκρυνση χιλιάδων από την Καμπούλ θα είναι σκληρή και οδυνηρή» και θα ήταν έτσι «ανεξαρτήτως του χρόνου εκκίνησης (της επιχείρησης)», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

«Είναι μια απίστευτη επιχείρηση. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην είχαμε αυτές τις εικόνες που βλέπουμε είτε γινόταν πριν από έναν μήνα είτε μετά από ένα μήνα. Είναι γεγονός. Η καρδιά μου πονάει. Φέρνουμε πίσω τους πολίτες μας, συνεργάτες του ΝΑΤΟ, Αφγανούς που μας βοηθούσαν όλο αυτόν τον καιρό. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Και πολλά ακόμα μπορούν να πάνε στραβά», συμπλήρωσε κατά τη νέα ενημέρωσή του.
«Καθημερινά μεταφέρονται χιλιάδες άνθρωποι»

Πάντως, στο τρίτο διάγγελμα του, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως παρατηρείται πρόοδος από την Παρασκευή, καθώς μεταφέρονται χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά με τη συνδρομή της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να πάρουμε τους Αμερικανούς πολίτες από τη χώρα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εκτελούμε ένα σχέδιο ώστε να μετακινήσουμε ομάδες Αμερικανών πολιτών σε ασφαλές μέρος και από εκεί στο αεροδρόμιο» είπε, τονίζοντας πως για λόγους ασφαλείας δεν θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την επιχείρηση αυτή.