Τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών ολοένα και αυξάνονται και ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και πολλά που φτάνουν στο μοιραίο, σοκάροντας κάθε τόσο την ελληνική κοινωνία δίνοντας θέματα στα site, στις τηλεοράσεις και στις εφημερίδες.

Εγκλήματα κατά των γυναικών, με πρωταγωνιστές τους συζύγους – συντρόφους τους που αποτελούν συνήθως την κορύφωση μίας βίαιης ψυχολογικής και σωματικής συμπεριφοράς, με δεκάδες περιστατικά που μπορεί να έχουν προηγηθεί και τα οποία ανέχονται, για διάφορους λόγους, τα θύματα.

Στην Πάτρα δεν υπάρχει μέχρι ώρας κάποιο έγκλημα του φαινομένου αυτού που σύμφωνα με τους ψυχολόγους και τους ειδικούς δεν είναι άσχετο από την καραντίνα και τον εγκλεισμό, όμως τα επεισόδια και τα περιστατικά κακοποίησης των γυναικών που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, δεν είναι και λίγα.

H δομή φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα ο Δήμος, αποτελεί ένα καταφύγιο για τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα της ενδοοικογενειακής βίας από τους συζύγους – συντρόφους τους.

Η δομή σε αυτά τα οχτώ χρόνια της λειτουργίας τους έχει φιλοξενήσει συνολικά 173 άτομα και πιο συγκεκριμένα 74 γυναίκες και 99 παιδιά.

Μεταξύ των γυναικών αυτών που έχουν μείνει προσωρινά στη δομή φιλοξενίας είναι μετανάστριες, πρόσφυγες, άνεργες, αλλά και Ελληνίδες που αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι τους, όταν συνειδητοποίησαν ότι τα πράγματα για αυτές έχουν φτάσει στο απροχώρητο και ότι κινδυνεύει η ζωή τους από την… αγάπη του καλού τους.

Όλες τους προέρχονται από ακραίες περιπτώσεις που όμως ξεκίνησαν από έναν ευτυχισμένο γάμο ο οποίος σιγά – σιγά εξελίχτηκε σε ένα βασανιστήριο για αυτές, έχοντας τα παιδιά τους ως θεατές αυτής της βάναυσης συμπεριφοράς των ανδρών της εκάστοτε οικογένειας.


Πολλές από αυτές που κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί στην δομή του Δήμου Πατρέων, δεν προέρχονται από την Πάτρα, αλλά από άλλες πόλεις που δεν έχουν μία τέτοια δομή στη διάθεση τους.

Οι περισσότερες από αυτές μένουν μαζί με τα παιδιά τους στην δομή για τουλάχιστον τρεις μήνες, έχοντας την δυνατότητα να ανανεώσουν τη διαμονή τους, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από το επιστημονικό προσωπικό που στελεχώνει τη δομή, αλλά και από την διοίκηση του.

Το προσωπικό της δομής αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, ενώ λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα σε δικό της κτίριο, η διεύθυνση του οποίου δεν είναι ανακοινώσιμη από τον δήμο για λόγους προστασίας των γυναικών.

Ο ξενώνας φιλοξενίας λειτουργεί όλο τον χρόνο και παρέχει στις επωφελούμενες ασφαλή διαμονή και σίτιση, ψυχοκοινωνική στήριξη, ενώ επιπλέον, διευκολύνει την πρόσβαση τους σε νομική συμβουλευτική, με παραπομπή στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων που εδρεύει στη Πάτρα.