«Φουντώνει» η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα στους ανηλίκους, με τα περιστατικά στην Πάτρα ολοένα να πληθαίνουν και τους αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης να μιλούν πλέον για οργανωμένες συμμορίες που δρουν σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Τα περιστατικά που έγιναν την Παρασκευή στην Πάτρα όταν, σε διαφορετικές περιπτώσεις, δύο ανήλικοι αλλά και μία 17χρονη, πρωταγωνίστησαν σε συμβάντα κλοπής και ληστείας αντίστοιχα, δεν είναι τα μοναδικά.

Σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν κάθε τόσο στο κέντρο της Άμεσης Δράσης, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές έχουν να κάνουν με έφηβους και νεαρούς που βρίσκονται κάτω από την ηλικία των 18 ή είναι λίγο μεγαλύτερα.

Οι ομάδες αυτές δρουν με στόχο το εύκολο κέρδος, προχωρώντας πότε σε κλοπές και σε διαρρήξεις και πότε καταφεύγουν στη βία, μη διστάζοντας να βγάλουν ακόμα και μαχαίρι, προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους.

Μάλιστα, οι ίδιες ομάδες βρίσκονται και πίσω από διάφορα επεισόδια bullying που έχουν έρθει κατά καιρούς στο προσκήνιο, κατά συνομηλίκων τους, στην προσπάθεια τους να δείξουν τον άγριο χαρακτήρα τους και να  επιβληθούν.

Τα περιστατικά, άλλωστε, που έχουν γίνει σε διάφορες πλατείες της Πάτρας (όπως για παράδειγμα στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων ή στην πλατεία Παπανδρέου), δεν είναι άσχετα με το όλο θέμα και έχουν να κάνουν με τις κόντρες που έχουν μεταξύ τους και το ποια από τις συμμορίες είναι να επικρατήσει σε κάθε περιοχή.

Τα μέλη των συμμοριών αυτών είναι κυρίως ανήλικοι, πάνε ακόμα σχολείο ή το έχουν σταματήσει εξαιτίας του ότι προέρχονται βασικά από ένα προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον, όμως ελέγχονται και καθοδηγούνται από εξωσχολικούς που έχουν απασχολούν συχνά την αστυνομία.